Az olajtól a hullámvasútig. Szaúd-Arábia beizzítaná a helyi turizmust

Szaúd-Arábia, Riyadh
Saudi Arabia, Riyadh, traffic on the King Fahad road
Vágólapra másolva!
Ahogy Szaúd-Arábia határozott célja, hogy eltávolítsa a gazdaságát az olajfüggőségtől, az ország vezetése a turizmusra is nagy hangsúlyt kíván fektetni. Ehhez pedig bevetnének mindent, a 2000 éves történelmi örökségtől a világ leggyorsabb hullámvasútjának megépítéséig.
Vágólapra másolva!

A szaúdi koronaherceg reményei szerint Szaúd-Arábia bruttó hazai termékének (GDP) 10 százalékát adja majd a turizmus 2030-ig – írja a CNBC. Ehhez pedig az országban készek szinte mindent bevetni.

Az egyik fontos lépés a jövő hónapban lesz, amikor Szaúd-Arábia bevezet egy turistavízumot, amely a reményeik szerint az eddiginél sokkal több látogatót vonz majd az országba azzal, hogy megkönnyíti a beutazást.

Ez azonban csak a kezdet. A fővárostól 40 kilométerre ugyanis már épül a Qiddiya nevű projekt, amely lényegében egy szórakoztató szuperváros. Az eddigi legnagyobb nemzetközi résztvevőnek számító Six Flags bejelentése szerint pedig 28 hullámvasúttal debütálnak majd, amelyből 12 valamilyen módon világrekorder lesz majd.

Szaúd-Arábiában a külföldi turizmus döntő többségét ma még a zarándokok adják Forrás: AFP/Karim Sahib

A szaúdi vezetés egyébként azt tervezi, hogy az ország bekerül a világ 5 legvonzóbb turistacélpontja közé. Qiddiya pedig csupán az egyik olyan megaprojekt, amely éppen fejlesztés alatt van.

Ráadásul a remények szerint a fejlesztések összesen több millió álláshelyet teremtenek majd

– Qiddiya ebből a várakozások szerint 17 ezret biztosan kitesz majd.

A fejlesztések tehát alapvetően kettős célt szolgálnak a szaúdi gazdaság számára. Egyrészt megnövelnék a turizmus szerepét a GDP-ben, másrészt új munkahelyeket teremtenének. Mindez pedig újabb lépés Szaúd-Arábia távlati célja felé. Az ország ugyanis folyamatosan le kívánja építeni a gazdaság súlyos olajexport-függőségét.

A látványos vidámparkok és a szórakoztatóipar azonban csak az egyik aspektusa a turisztikai terveknek.

A másik oldalt az ökoturizmus jelenti, amelynek része például az Al-Ula térség vonzerejének növelése a nemzetközi porondon.

A történelmi terület egyébként az UNESCO világörökség része.

A látványos fejlesztések mellett a történelmi örökség is komoly vonzerőt jelenthet Forrás: Photononstop/Photononstop/Hermes Images

Továbbá a szaúdi vezetés a hazai lakosság belföldi turizmusát is élénkíteni kívánja. A szaúdiak ugyanis ma nagyjából 26 milliárd dollárt költenek külföldön minden évben, beleértve a luxuscikkek vásárlását és a szabadidős tevékenységeket. Mohammad bin Salman koronaherceg tervei szerint ennek a pénznek egy jelentős részét is hazacsábítanák az új projektek. Emellett a szaúdi lakosság kétharmadának életkora 35 év alatt van, tehát a Qiddiya, és a hozzá hasonló fejlesztések várhatóan komoly gazdasági lehetőséget jelentenek az ország számára.

Mindazonáltal bőven van is hova fejlődnie a szaúdi turizmusnak.

A szektor napjainkban mindössze 2 százalékát adja a GDP-nek, és a külföldi beutazók elsöprő többségét jelenleg a zarándokok teszik ki.

És noha a becslések szerint a zarándokok száma 2030-ra elérheti a 30 milliót is, a futó fejlesztések és az új vízum bevezetése azt a célt szolgálná, hogy a szórakozni és pihenni vágyó turisták is egyre nagyobb számban válasszák a ma még híresen zártnak számító Szaúd-Arábiát.