Kenyából jön a jövő megújuló energiaforrása

közönséges vízijácint
This photograph taken on October 1, 2018, shows fishermen turning a boat on Lake Victoria which is covered by the aquatic plant water hyacinth, which prevents them from working at Kichinjio beach in Kisumu, western Kenya. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Vágólapra másolva!
A közönséges vízijácint egy Dél-Amerikában őshonos vízinövény, ami az 1900-as évek elején jelent meg először Afrikában, a tudósok korábban a világ legrosszabb vízi gyomjának nevezték, mivel eltorlaszolta a gátakat és folyókat, mára azonban kiderült, hogy ez lehet az ország legfőbb bioüzemanyag forrása – írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A Victoria tó tökéletes hőmérséklettel rendelkezik ahhoz, hogy a vízijácint elterjedjen, és bár a halászok és hajósok nem kedvelik, azonban a helyiek számára igazi kincs. Az úszó növény ugyanis magas szén-nitrogén aránnyal rendelkezik, ami a vízijácintot egy rendkívül hatékony bioüzemanyaggá teszi.

Mindössze négy kilogramm szárított növény elegendő ahhoz, hogy egy család napi energiaszükségletét fedezni lehessen.

Illusztráció Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

2018-ban Dungába telepítettek két biogáz emésztőt, aminek köszönhetően a vízijácint és a tehéntrágya keverékéből hasznos biogázt lehet előállítani, valamint olyan anyagot, amit további háztartási munkáknál, például a víztisztításnál is lehet hasznosítani. A két emésztőből származó biogáz a falu lakosságának 60 százalékát képes ellátni.

Ezzel csökkentették a helyiek tűzifa igényét, amiért sokszor naponta akár tíz kilométert is meg kellett tenniük, miközben a fa égetéséből származó káros anyag kibocsátás is mérséklődött.

Jelenleg mintegy 50 ilyen biogáz emésztő működik Kenyában, amit a kenyai Biogas International vállalat telepített az AstraZeneca gyógyszergyárral és a Cambridge-i Egyetem Fenntarthatósági Intézetével közösen.

Illusztráció Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A projekt során azt vizsgálják, hogy a biogáz megfelelő alternatívát jelent-e a tűzifára és a faszénre a kenyai vidéki közösségeknél. Bár csak pár hónapja indították el, a halkereskedők már most hatékonynak tartják, mivel nem kell naponta órákat vesztegetniük tűzifa beszerzésre, és így több pénzt tudnak keresni.

Kanyiva Muindi járványtani és légszennyezettség-kutató a nairobi Afrikai Népesség- és Egészségügyi Kutatóközpontban elmondta, hogy

azok a családok, amelyek a füstmentes főzési módra váltottak, kevesebb légúti problémától szenvednek,

továbbá bizonyos rákos megbetegedéseket is elkerülhetnek. A nők és a gyermekek pedig különösen veszélyeztetettek, mert sok időt töltenek a konyhában vagy a kültéri főzőhelyeken.

Illusztráció Forrás: AFP / Biosphoto/Paulo De Oliveira

A Biogas International vezérigazgatója szerint a biogáz emésztők és az abból felszabaduló gázt használó kályhák azonban megfizethetetlenek a közösségek számára – áruk 750 dollár (22 ezer forint) –, azonban az árak mérséklésével széles körben lehetne elterjeszteni, és így milliók életét változtatná meg az afrikai kontinensen, miközben csökkenne a környezetre gyakorolt negatív hatás is.