Indonézia ígéretet tett, hogy 40 milliárd dollárból modernizálják Jakartát, mielőtt minden átköltözik az új fővárosba. A tervezési miniszter elmondta, hogy a következő évtizedben rengeteg pénzt költenek a lassan süllyedő város megmentésére – összegzi a CNBC.

A jelenlegi indonéz fővárosban 571 ezermilliárd rúpia értékű fejlesztést hajtanak végre a következő tíz évben, az összeg jóval nagyobb, mint amennyit a kormány az új főváros építésére – 33 milliárd dollár – szán Borneó szigetén.

JakartaForrás: NurPhoto/Anton Raharjo/NurPhoto/Anton Raharjo

Jakarta mindennek a központja Indonéziában, az államvezetési központot áthelyezzük, de a pénzügyi központ, a vállalkozások és a kereskedelem itt marad" – nyilatkozta Bambang Brodjonegoro indonéz fejlesztési és tervezési miniszter.

Jakarta a világ egyik legsűrűbben lakott városa, ahol több mint tíz millióan élnek. A miniszter elmondta, hogy a döntés azért született, hogy csökkentsék a lakosság koncentrációját.

A kormány 2024-ben kezdi meg az átköltözést.

JakartaForrás: NurPhoto/Anton Raharjo/NurPhoto/Anton Raharjo

Jakarta mindössze 60 százalékán van vízvezeték-infrastruktúra, milliókat kútfúrásra kényszerítve, a felszíni vizek használatával pedig károsítják a környezetet – összegezte Brodjonegoro. A 40 milliárd dolláros beruházás során a város egészében kiépítik a vízvezeték-hálózatot.

A túlnépesedés következtében gyakoriak az áradások, ami gyorsítja a város süllyedését, miközben a növekvő tengerszint is veszélyezteti a metropoliszt: évente 28 centiméterrel süllyed Jakarta.