Hamarosan megnyílik Skócia első kereskedelmi aranybányája

megtakarítás félre tett pénz
Small chest full of gold coins (savings).
Vágólapra másolva!
A tervek szerint 2020 februárjában kezdheti meg működését Skócia első, kereskedelmi céllal termelő aranybányája, a gyönyörű természeti adottságairól híres Loch Lomond and The Trossachs Nemzeti Park északi részén - írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, minden feltétel adott ahhoz, hogy néhány hónap múlva megkezdje a termelést a Cononish-bánya Skócia szívében, egy Tyndrum nevű falucska mellett. A kicsiny település fontosságát eddig az adta, hogy a skót vidéken utazgató turisták rendszeresen áthaladtak itt, mert egy fontos közúti csomópontnál fekszik. Ennek közelében nyílhat meg az aranybánya.

A telephely megközelítéséhez szükséges útvonalak már év végére elkészülnek, de a termelés és feldolgozás végül nem decemberben, hanem februrárban indul. A késés nagyjából 2,5 millió fontos többletköltséget jelent a londoni tőzsdén jegyzett Scotgold Resources-nak, a bányát megnyitó cégnek.

A lelőhelyen egyébként korábban már folyt aranykitermelés.

Illusztráció Forrás: Photononstop/Photononstop/Charlie Abad

Ám ha újranyílik a bánya, azzal a Cononish-projekt lesz Skócia első kereskedelmi aranybányászati telephelye, ahol rögtön fel is dolgozzák a kőzeteket és az érceket.

A vállalat úgy számol, hogy éves szinten 23.500 uncia aranyat bányásznak majd, és legalább 17 évig folytatják a munkát a területen.

Indulásként havonta 3000 tonna ércet dolgoznak fel, majd a második fázisban, már teljes kapacitáson, ennek dupláját.

A cég a beruházással 52 munkahelyet teremt, emellett félmillió fonttal (kb. 180 millió forint) támogatja Tyndrum falujának közösségét.