Több tízezer ügyféladatot loptak el az OTP bolgár bankjától

2019.08.29. 13:00

Az OTP-csoport bulgáriai pénzintézetétől, a DSK Banktól, több mint 33 ezer ügyfél érzékeny adatai kerültek illetéktelen kezekbe, számol be arról a Reuters. A bolgár adatvédelmi hatóság 1 milló levás (kb. 170 millió forintos) bírságot szabott ki az incidens miatt.

Úgy tudni, illetéktelen kezekbe jutott rengeteg, egész pontosan 33.492 ügyfél személyes adata, úgymint teljes neve, címe, személyazonosító igazolványának másolata, valamint bankszámlaszáma és pénzügyi helyzetével kapcsolatos adatok. Kikerült több mint 20 ezer kölcsönügylet adata is, még a hitelek mögötti garanciát adók személyes adatai is. Ráadásul nem is digitális adatlopás történt.

Képünk illusztrációForrás: 123rf

Az esetre úgy derült fény, hogy még júniusban jelentkezett a banknál egy ember, aki azt állította, információkkal bír banki ügyféladatok hollétéről. A bank nem talált digitális szivárgásra utaló nyomokat, ám a hatóság vizsgálatának végén, elmarasztalta a DSK-t azért, mert úgy találták, nem képesek biztosítani az ügyféladatok megfelelő szintű védelmét az illetéktelen hozzáférésektől. S mivel a rendszerek feltörésére utaló nyomokat nem találtak, ezért a megállapítás szerint az adatok valamilyen más módon kerültek ki a bankból.

A bank azt közölte: elfogadja a kiszabott büntetést, és mindenben együttműködik a hatóságokkal adatvédelmi rendszereinek javítása érdekében.