Ez volt a guru életének legnagyobb befektetési hibája

2019.08.30. 21:02

Warren Buffett szinte megkérdőjelezhetetlen legenda a nemzetközi befektetési piacon, és a sokszor „orákulumként" is emlegetett guru lépéseit az egész Wall Street árgus szemekkel figyeli. Időnként azonban még ő is melléfog. Ráadásul ugyanazzal kétszer is. Buffett ugyanis két alkalommal is megszabadult a Disney részvényeitől, ami ma már hatalmas hibának tűnik.

Nagyjából 20 milliárd dollárt bukhatott Warren Buffett azzal, hogy az elmúlt évtizedekben kétszer is megvált a Disney részvényeitől. Valószínűleg ez volt tehát a legendás befektetési guru eddigi legnagyobb melléfogása – írja a Business Insider.

Az omahai orákulumként is emlegetett Buffett még 1966-ban találkozott Walt Disneyvel, amikor a Disney még csak kevesebb mint 90 millió dollárt ért – ez a mai piaci kapitalizációnak nagyjából a 0,04 százaléka.

Majd egy 1995-ös, befektetőknek írt levelében

Buffett arról számolt be, hogy nem sokkal korábban 4 millió dollárt költött arra, hogy 5 százalékos részesedést szerezzen a Disney-ben. Elsősorban azért, mert nagyon lelkes lett a Disneylandben látott fejlesztésektől.

Warren Buffett nagyon melléfogott a Disney részvényeivelForrás: AFP/Bertrand Guay

Ez a befektetés pedig elég jónak bizonyult, mivel 1995-re a részvénycsomag értéke megduplázódott. Buffett mindössze egy évig tartotta meg a Disney papírokat, és az eladással zsebre tette az 55 százalékos profitot. Az akkori döntés azonban óriási hibának tűnik napjainkból, mivel egy 5 százalékos Disney részesedés mára 12,3 milliárd dollárt érne.

Később, de még szintén 1995-ben, Buffett egy másik üzleten keresztül újabb 3,6 százalékos részesedést szerzett a Disney-ben. Ezt a részvénycsomagot a guru cége, a Berkshire Hathaway, három év után adta el. Ez szintén hatalmas bakinak számít, ha azt nézzük, hogy mára a részesedés értéke az akkori több mint ötszörösét, 8,9 milliárd dollárt érne.

Buffett tehát kétszer is melléfogott a Disney részvényeivel, ami miatt mára igencsak fájhat a feje.

Ha ugyanis megtartotta volna a kombinált részesedést (a 8,6 százalékot), akkor az mára több mint 20 milliárd dollárt érne. Az már szinte mellékes, hogy ezzel együtt Buffett 1,5 milliárd dollárt kaszálhatott volna csak a Disney részvények után járó osztalékkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK