Rekordbüntetést fizet a Google

2019.09.02. 20:30

A Google megállapodott a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC), ennek értelmében pedig 150 és 200 millió dollár közötti büntetést fizetnek azért, mert a tulajdonukban lévő YouTube megszegte a gyermekek adatvédelmére vonatkozó törvényeket.

A Politico értesülései szerint a megállapodást a következő napokban jelentik majd be. Ez lesz majd a legnagyobb olyan büntetés, amelyet a gyerekekre vonatkozó online adatvédelmi szabályzat megszegése miatt szabnak ki.

Az FTC 3-2 arányba szavazta meg a megállapodást a Google-lel, a mostani büntetés pedig jócskán túlszárnyalja azt az 5,7 millió dollárt, amelyet még februárban fizetett a musical.ly ugyanezen okok miatt.

A YouTube a napokban indította el a YoutubeKids funkciót, amely a vállalat szerint biztonságos böngészést kínál a fiataloknak, a szülők számára pedig lehetővé teszik, hogy személyre szabhassák az oldalt.

illusztrációForrás: AFP/Alain Jocard

A tech vállalatok kritikusai szerint a 150-200 millió dolláros büntetés rendkívül alacsony. Katharina Kopp, a Center for Digital Democracy igazgatója szerint ezzel az FTC gyakorlatilag elfogadja, hogy a Google folyamatosan megszegi a jogszabályokat és illegálisan gyűjt adatokat.