Az egyik legnagyobb amerikai cipőgyártó nem vesz többé brazil bőrt

2019.09.02. 19:33

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb cipőgyártója a VF Corporation – ami a Timberland, a Vans és a The North Face márkák tulajdonosa – abbahagyja a Brazíliából származó bőr vásárlását és használatát, amíg az Amazonas erdeiben tűzvész pusztít.

A cég kijelentette, hogy addig nem vásárolnak a dél-amerikai országból, „amíg be nem bizonyítják nekik, hogy a termékeiknél eddig felhasznált alapanyag nem járult hozzá az országban történt környezeti károkhoz".

IllusztrációForrás: AFP/2014 Getty Images/Angela Weiss

A VF Corporation ruházati és cipőmárkái összesen 13,8 milliárd dollár bevételt termeltek a cégnek a júliusban közzétett adatok szerint.

A marhahús és a bőr iránti kereslet miatt az esőerdőkben hatalmas földterületeket kellett megtisztítani a szarvasmarhák számára, ami az egyik oka lehet a most tomboló tűzvészeknek.

IllusztrációForrás: AFP/Mauro Pimentel

A tudósok figyelmeztettek, hogy a tomboló lángok pusztító hatást gyakorolnak az éghajlatra és tovább nehezítik a klímaváltozás elleni küzdelmet.

A bolygó tüdejének is nevezett Amazonas őserdő a dél-amerikai kontinens 40 százalékát lefedi, és innen származik a légkörbe termelt oxigén 20 százaléka, az őserdő emellett hatalmas mennyiségű vizet juttat a légkörbe, és szabályozza a globális hőmérsékletet is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK