A magyar gazdaság jövőbeni sikerét az határozza meg, hogy a világgazdaság tempóját diktáló vállalatok az újításaikat hol fejlesztik ki, vezetik be és kezdik alkalmazni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Aldi International IT Services Kft. (Aldi IIT) beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján Pécsen.

Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaságot dimenzióváltás jellemzi, a termelésre fókuszálás helyett a magasabb hozzáadott értékű munkahelyekre, a szolgáltatásokra, a kutatásra és a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt. A miniszter úgy fogalmazott, fontos, hogy a magyar gazdaságot a "Made in Hungary" korszakából az "Invented in Hungary" korszakába vezessük át. Hozzátette: a magyar kormány meghozta az ahhoz szükséges döntéseket, hogy immár ne a munkahelyek száma, hanem a munkahelyek által képviselt technológiai színvonal jelentse a fő irányt. Jelentős mértékben egyszerűsítették a beruházásösztönző és -támogatási rendszert, amelynek nyomán a szolgáltató szektor beruházásait egyszerűbben, könnyebben és nagyobb mértékben tudják így finanszírozni. Mint fogalmazott, a magyar gazdaság jövőbeni sikere szempontjából meghatározó az is, hogy olyan lehetőségeket tudjanak kínálni a magyar fiataloknak, amelyek hozzáadott értékben, technológiai színvonalban, megbecsültségben és fizetésben is a helyben való érvényesülésre sarkallják őket, s "itt maradjanak, a nagy vidéki városainkban".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Balogh Zoltán

Kiemelte, hogy Magyarországon összesen több mint 110 szolgáltatóközpont működik már 50 ezer, javarészt huszonéves, magasan kvalifikált alkalmazottal. Bejelentette: az Aldi cégcsoport szolgáltató központjainak működtetését végző Aldi International IT Services Kft. (Aldi IIT) 300 millió forint kormányzati támogatás felhasználásával 1,3 milliárd forintos beruházás nyomán Pécsen hozza létre Biatorbágy után a második magyarországi szolgáltatóközpontját, amellyel 70 új munkahelyet teremt. A vállalat Magyarországról támogatja többek közt az Aldi Dél vállalatcsoport új informatikai rendszerének üzemeltetését, biztosítja immár több mint 3800 európai Aldi-üzlet, illetve 2019-től 55 logisztikai központ informatikai rendszerének zavartalan működését, sőt a vállalat egyes informatikai rendszereinek monitoring tevékenységét is a pécsi központ végzi.

Szijjártó Péter a német nagyvállalat fejlesztése kapcsán kitért rá:

Németország Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere, hazánk legnagyobb beruházója, tavaly rekord, 54 milliárd eurós forgalom realizálódott a két ország között. Szavaiból kiderült, hogy a gyümölcsöző együttműködés tovább folytatódhat a jövőben, mert a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése alapján "a német vállalatok még soha nem voltak annyira elégedettek magyarországi működésükkel, mint ma: 84 százalékuk úgy nyilatkozott, ismét hazánkban hajtanák végre beruházásukat".

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a baranyai megyeszékhelyen rendelkezésre áll a megfelelő szakembergárda a kormány terveinek végrehajtásához. David Godschalk, az Aldi International IT Services GmbH & Co. ügyvezető igazgatója aláhúzta: a vállalatcsoport elégedett a 2013 óta Magyarországról nyújtott, magas minőségű informatikai szolgáltatással. Munkavállalóik - tette hozzá - nyitottak, rugalmasak, agilisak és több idegen nyelven is beszélnek, Nyíregyházától Milánón át Glasgow-ig biztosítják üzleteik, raktáraik és országos központjaik számítógépes rendszereinek zavartalan működését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és David Godschalk (j), az ALDI International Services GmbH & Co. oHG ügyvezetője az ALDI International IT Services Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatója előtt PécsenForrás: MTI/Máthé Zoltán

A pécsi központ létszámbővítésének köszönhetően az Aldi IIT magyarországi létszáma 150 főre növekszik majd. Az Aldi IIT nettó árbevétele tavaly 1,039 milliárd forint, adózás előtti eredménye pedig 52,1 millió forint volt. Az üzleteket üzemeltető Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. 2008-ban nyitotta meg hálózatának első áruházát Magyarországon, jelenleg országszerte 140 üzlettel van jelen a magyar kiskereskedelemben, és mintegy 3300 főt foglalkoztat.