Kilencvenhárom éves korában meghalt svéd Hans Rausing milliárdos, a Tetra Pak csomagolóipari cég egyik „atyja".

A svéd milliárdos annak idején édesapjuk, Ruben Rausing halála után testvérével, Gaddal közösen vette át a Tetra Pak irányítását, amelynek neve később Tetra Lavalra változott. Rausing 1982-ben Angliába települt át, hogy elkerülje a rendkívül magas svédországi adókat - idézi fel az Independent cikke.

Angliába költözése után rövid idő leforgása alatt a leggazdagabbak közé emelkedett a szigetországban. Bátyjával, Gaddal közös vagyona alapján a Sunday Times leggazdagabb embereket tömörítő rangsorában 1994-ben még az angol királynőt, II. Erzsébetet is megelőzték. A következő évben Hans Rausing a cégben birtokolt részesedését teljes egészében eladta idősebb fivérének és kiszállt az üzleti életből.

Hans Rausing, svéd milliárdosForrás: AFP/Jonas Ekstromer

Hatalmas összegeket fordított nemes célok segítésére. A Cambridge-i egyetem új matematika tanszékének felállítására 1997-ben 2,5 millió fontot adományozott, amit még az időközben szintén elhunyt Stephen Hawking professzor is rendkívül nagyra értékelt. A svéd milliárdos 1998 óta több mint 1 milliárd fontot fordított jótékonysági célokra. A családja által közzétett hivatalos közlemény szerint édesapjukat éjszaka, álmában érte a halál, a felesége mellett, Wadhurst Park-i otthonában.