Ez az év legrosszabb hónapja a tőzsdéken

New York City - Helicopter tour HORIZONTAL
The Charging Bull (Wall Street Bull) near Wall Street in New York City, USA, 08 March 2014. Photo: FELIX HOERHAGER
Vágólapra másolva!
A részvénypiaci befektetők hagyományosan nem rajonganak a nyár végéért. Nem a rövidebb nappalok vagy az iskolakezdés miatt, hanem mert a szeptember hagyományosan az év leggyengébb hónapja a tőzsdéken. Ráadásul az idei augusztus után külön izgalmas lesz, beüt-e a felfordulás.
Vágólapra másolva!

Az augusztus tipikusan gyenge hónap szokott lenni a részvénypiacok számára, és a történelmi tapasztalatok szerint csak egyetlen rosszabb hónap van az évben: a szeptember. A legnagyobb amerikai indexet elnézve, az látszik, hogy

1937 óta az S&P 500 és a Dow Jones index átlagosan 1 százalékos, míg a Nasdaq 0,5 százalékos mínusszal fejezi az első őszi hónapot

– írja a MarketWatch elemzése.

Mindez pedig nem túl jó hír a befektetőknek, mivel idén augusztusban a Dow 1,7 százalékot, az S&P 500 1,8 százalékot, míg a Nasdaq 2,6 százalékot gyengült. Ezzel egyébként a három mutató a legrosszabb augusztust hozta össze 2015 óta.

Amellett, hogy nem szabad készpénznek venni a történelmi tapasztalatokat,

az augusztusi teljesítmény alapján azt is ki lehet számolni, az eddigiek alapján – átlagosan – milyen teljesítményre készülhetnek a Wall Streeten.

Az olyan években ugyanis, amikor az S&P 500 több mint 1,5 százalékos mínuszban fejezte be az augusztust, a szeptemberi átlag a Dow Jones esetében 1,1 százalékos mínusz, míg a Nasdaqnál 0,8 százalékos gyengülés. Az S&P azonban ilyen esetekben az augusztusinál jobban szokott teljesíteni – az átlagos szeptemberi csökkenés ugyanis mindössze 0,9 százalékos.

Még csak most kezdődik az igazi felfordulás? Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

A második világháború utáni teljesítményeket végignézve azt látszik, hogy az ősz egyébként sem a részvénybefektetők kedvenc hónapja. Az S&P 500 index például az összes hónap átlagát nézve 0,69 százalékos pluszban van, míg a szeptember 0,54 százalékos mínuszt produkál – egyedüli kivételként az összes hónap között. Ráadásul az esetek 55 százalékában volt negatív a szeptemberi teljesítmény, amivel egyértelműen az év legrosszabb hónapjának számít – írja a CNBC.

Ha azonban valaki azt gondolja, hogy csak egy hónapot kell kibírni, az a historikus adatok alapján eléggé megütheti a bokáját.

Az október ugyanis bizonyos szempontból még nehezebb. Az ősz második hónapja az esetek 61 százalékában pozitív tartományban ért véget, azonban egy erőteljesen volatilis időszakról van szó. A nagy kilengéseknek köszönhetően pedig októberben sem kizártak a meredek zuhanások.

Az idei szeptemberben azonban a kötvénypiaci teljesítmény akár még izgalmasabb is lehet, mint a részvénypiac mozgása. Az elemzők és befektetők ugyanis most árgus szemekkel figyelik az amerikai állampapírokat, ahogy az elmúlt időszakban megfordult a hozamgörbe – vagyis a 10 éves lejáratú kötvény hozama alacsonyabb volt, mint a 2 éves papír hozama. Ez ugyanis az egyik leghagyományosabb recessziós előjel.

A szeptember hagyományosan nehéz hónap az amerikai részvénypiacon Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Volkan Furuncu

Különösen izgalmas lesz tehát szeptember közepe, amikor (17-18-án) összeül az amerikai jegybank. A piac jelenleg negyedpontos kamatcsökkentést vár a Fedtől, de egyesek szerint egy fél százalékpontos vágás sem kizárt, ha az amerikai gazdaság állapota romló képet mutat, a pénzügyi piacok pedig volatilitást produkálnak.

Ezen a héten is lehet azonban már izgalom az amerikai piacokon.

Kedden ugyanis feldolgozóipari adatok érkeznek az USA-ból, majd pénteken napvilágra kerülnek az augusztusi munkaerő-piaci számok.

Az előzetes várakozások szerint 155 000 új munkahely keletkezett augusztusban, ami elmaradna a júliusi 164 000-től. A munkanélküliségi ráta ezzel együtt maradhat 3,7 százalékon, míg az átlagos órabérek 0,3 százalékkal emelkedtek a prognózisok alapján.