Komoly veszélybe kerülhet a banántermelés az éghajlatváltozás miatt

2019.09.03. 17:01

Egy új tanulmány szerint az éghajlatváltozás a banántermelés arányának jelentős csökkenését idézheti elő az egész világon – összegzi az Independent.

A Nature Climate Change folyóiratban közzétett kutatás megállapította, hogy 27 országban a kedvezőbb növekedési feltételek miatt 1961 óta folyamatosan növekszik a terméshozam. Ha azonban az éghajlatváltozás hatása a jelenlegi ütemben folytatódik,

a becslések szerint 2050-ig azonban jelentősen csökkenni fog a banántermelés.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Fachrul Reza

A tanulmány szerint tíz országban fog komolyan visszaesni a banántermelés: India például a világ legnagyobb banántermelője, míg Brazília a negyedik, további jelentős exportőrök, mint Kolumbia, Costa Rica, Guatemala és Panama is szerepel a listán.

"Fontos, hogy fektessünk be a trópusi mezőgazdaság előkészítésébe is a jövőbeli éghajlatváltozáshoz" – olvasható a tanulmányban.

IllusztrációForrás: AFP/Biju Boro

Az elkövetkező években vesztesek és vesztesek is lesznek, és tanulmányunk ösztönözheti a veszélyeztetett országokat arra, hogy felkészüljenek olyan technológiákba történő beruházással, mint az öntözés" – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Dan Bebber az Exeteri Egyetemen.

Ugyanakkor Ecuador, és hozzá hasonlóan számos ország a változó éghajlat miatt nagyobb terméshozamot fog tudni produkálni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK