Komoly veszélybe kerülhet a banántermelés az éghajlatváltozás miatt

banán, banánültetvény
A banana vendor serves customers in traditional markets Lhokseumawe on November 29, 2016 in Aceh province, Indonesia. The Central Statistics Agency (BPS) recorded Indonesia's economic growth in the third quarter of 2016 amounted to 5.02 percent or lower than the second quarter of 2016 amounted to 5.18 percent. (Photo by Fachrul Reza/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint az éghajlatváltozás a banántermelés arányának jelentős csökkenését idézheti elő az egész világon – összegzi az Independent.
Vágólapra másolva!

A Nature Climate Change folyóiratban közzétett kutatás megállapította, hogy 27 országban a kedvezőbb növekedési feltételek miatt 1961 óta folyamatosan növekszik a terméshozam. Ha azonban az éghajlatváltozás hatása a jelenlegi ütemben folytatódik,

a becslések szerint 2050-ig azonban jelentősen csökkenni fog a banántermelés.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Fachrul Reza

A tanulmány szerint tíz országban fog komolyan visszaesni a banántermelés:

India például a világ legnagyobb banántermelője, míg Brazília a negyedik, további jelentős exportőrök, mint Kolumbia, Costa Rica, Guatemala és Panama is szerepel a listán.

"Fontos, hogy fektessünk be a trópusi mezőgazdaság előkészítésébe is a jövőbeli éghajlatváltozáshoz" – olvasható a tanulmányban.

Illusztráció Forrás: AFP/Biju Boro

– nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Dan Bebber az Exeteri Egyetemen.

Ugyanakkor Ecuador, és hozzá hasonlóan számos ország a változó éghajlat miatt nagyobb terméshozamot fog tudni produkálni.