A Lloyds Banking Group vásárolja meg a Tesco Bank brit lakáscélú jelzálogkölcsön-portfólióját, amivel megerősíti dominanciáját Nagy-Britannia rendkívül versenyképes lakáshitel-piacán – összegzi a Reuters.

A Lloyds leányvállalata, a Halifax körülbelül 3,8 milliárd font vételárat fog fizetni a portfólióért, amit a cég belső forrásaiból finanszíroznak.

IllusztrációForrás: AFP/Justin Tallis

Nagy-Britannia legnagyobb szupermarket lánca májusban jelentette be, hogy megszünteti jelzálogkölcsön részlegét, mivel az ágazatban rendkívül erős a verseny és ez a hitelezők nyereségének csökkenését okozta.

Az eladás összhangban áll a Tesco Bank azon stratégiájával, hogy csökkentse a Tesco ügyfelek széles körét kiszolgáló termékek és szolgáltatások számát, és ezzel mérsékelje az üzemeltetési és finanszírozási költségeket" – áll a szupermarket-lánc közleményében.

A Tesco Bank tulajdonában lévő portfólió, több mint 23 ezer jelzálog-ügyfelet foglal magába, mintegy 81 millió font jövedelmet (29,3 milliárd forint) és körülbelül 9 millió font (3,2 milliárd forint) adózás előtti nyereséget 2018 februárja és 2019 februárja között.

IllusztrációForrás: AFP/Justin Tallis

A portfólió tulajdonjoga várhatóan szeptember végén kerül az új tulajdonoshoz és 2020 márciusában fejeződik be a teljes átadás.

A Lloyds Banking Group a szigetország legnagyobb jelzálogkölcsön-hitelezője 2018 végéig 42,5 milliárd fontnyi hitelt helyezett ki a UK Finance, az Egyesült Királyság pénzügyi szolgáltatásainak kereskedelmi szervezete szerint.