Már inkább állampapírba fektetnek, mint ingatlanba a magyarok

lakáshirdetés, kiadó lakás, albérlet, ingatlanpiac, fekete gazdaság, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az agglomeráció ingatlanpiaca virágzásnak indult a megemelkedett fővárosi árak miatt, azonban ez csak nyár elejéig tartott, amikor megtorpanás jött, amit még a csok-változás sem tudott ellensúlyozni.
Vágólapra másolva!

„Az elmúlt egy évben igen erős érdeklődés mutatkozott Budapest északi agglomerációja iránt, melynek Dunakeszi az egyik nyertese. Ez elsősorban a főváros közelségének és a település jó infrastruktúrájának köszönhető. De hozzájárul az épülő M2-es autópálya várható hatása, valamint, hogy hamarosan emeletes vonatok állnak forgalomba a Budapest-Szob vonalon" – mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan dunakeszi irodájának szakmai vezetője.

Ugyanakkor nyár elején valamelyest visszaesett a vevői érdeklődés az ingatlanpiacon, és ezzel együtt az árak emelkedése is mintha megtorpant volna

Érdemleges változást a július 1-jei csok-változások sem eredményeztek. A szakértő véleménye szerint mindennek köze lehet a Magyar Állampapír Plusz nevű államkötvény kibocsátásához, mely érdeklődőket vont el az ingatlanpiacról.

A gyengülő érdeklődés miatt ma már nem tudják olyan rövid határidővel értékesíteni az ingatlanokat, mint az elmúlt években. Balla Frigyes nem is számít változásra a jövőben, vagyis az árak tekintetében inkább stagnálást valószínűsít, de úgy véli, hogy ha az állampapírt még sokáig jegyzik, akkor akár még árcsökkenés is kezdődhet.

illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Az árak közelmúltbeli megtorpanása ellenére az alku továbbra is minimális az agglomerációban található panellakások esetében. Ugyanakkor a téglaépítésű lakásoknál és házaknál 5-10 százalékos az alku, amely várakozása szerint akár tovább is nőhet, ha marad a jelenleg tapasztalható, korábbinál szerényebb kereslet.

A legkeresettebb ingatlantípusba a kétszobás, illetve az egy plusz kétszobás lakások tartoznak, míg a házaknál a nappali plusz három- vagy négyszobás kialakítást preferálják a vásárlók.

Előbbiek eladási ára 30-35 millió forint között mozog, míg a házak esetében rendkívül nagy a szórás, hiszen változatosak a telekméretek, eltérő a fekvés és az állapot. Az ugyanakkor elmondható, hogy Dunakeszin elfogadható állapotú házat most nem nagyon lehet kapni 50 millió forint alatt – szögezte le az ingatlanközvetítő.

Ha az újépítésű ingatlanok piacát vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy leginkább ikerházak és családi házak épülnek Dunakeszin, míg társasházból csak néhányat találunk elszórtan, többek között a Városközpontban és a Malomárok lakóparkban.

Ezek átlagos négyzetméterára 550-650 ezer forint között alakul, az ikerházakat 300-400 négyzetméteres telekrésszel 60-75 millió forintért lehet megvásárolni, a családi házakat pedig 500-700 négyzetméteres telekkel 80-90 millióért.

Ami a jövőt illeti, Balla Frigyes szerint az elkövetkező hónapokban inkább kínálati piacra számíthatunk, a tulajdonosok már nehezebben tudják eladni ingatlanjaikat, így csökkennek az árak és hosszabbá válik az értékesítési idő is. Ez pedig azt jelenti, hogy felértékelődhet az ingatlanközvetítők szerepe – tette hozzá.