Új elnököt kap az olajóriás

2019.09.04. 07:02

Új elnöke lesz a Saudi Aramco nevű szaúdi olajóriásnak. Az állami kézben lévő cég friss vezetője az ország szuverén vagyonalapjának éléről érkezik, és ezzel az Aramco újabb fontos lépést tesz a régóta várt tőzsdére lépés felé.

A szaúdi vezetés döntése alapján Yasir al-Rumayyan, a szaúdi szuverén vagyonalap eddigi vezetője lesz a Saudi Aramco olajóriás új elnöke. Rumayyan Khalid al-Falih energiaminisztert váltja az állami vállalat elnöki székében. A hírről először a Bloomberg számolt be, egy meg nem nevezett szaúdi hivatalnoki forrás alapján.

Később azonban Falih már gratulált is Rumayyannak egy twitter-bejegyzésben, és közölte, ez egy fontos lépés a vállalat tőzsdére vitele felé.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb olajtermelő vállalata, és a jelenlegi tervek alapján 2020-21-ben vihetik tőzsdére a cég 5 százalékát. A kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) egyébként már évek óta tervben van, de eddig különböző okok miatt elhalasztották. Az Aramco egy részének eladása az egyik központi eleme a Vision 2030 nevű szaúdi projektnek, amelynek célja, hogy diverzifikálja Szaúd-Arábia gazdaságát, és elmozdítsa az országot az olajexport-függőségtől.

Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai DahranbanForrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Rumayyan korábban befektetési bankár volt, majd 2015 szeptemberében nevezték ki a Public Investment Fund (a szaúdi szuverén vagyonalap) élére, miután egy rövid ideig királyi tanácsadóként is szolgált. Az új elnök 2016-ban került be az Aramco igazgatótanácsába.

A mostani döntés néhány nappal azt követően jött, hogy a szaúdi kormány létrehozott egy új minisztériumot, amely az ország iparáért, illetve bányászati erőforrásaiért felel, leválasztva a kolosszális méretű energiaminisztériumról.

Falih energiaminisztériuma ugyanis eddig a szaúdi gazdaság több mint felét felügyelte a szuperintézményen keresztül, melyet 2016-ban hoztak létre. Az eredeti cél az volt, hogy egy kézben összpontosulva hajtsanak végre strukturális reformokat, mindazonáltal az ipari és bányaszektorban egyelőre elég lassan haladnak az átalakítások.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK