Új elnököt kap az olajóriás

economy politics Horizontal
A picture taken on May 10, 2016 shows over Shaybah, the base for Saudi Aramco's Natural Gas Liquids plant and oil production in the surrounding Shaybah field in Saudi Arabia's remote Empty quarter desert close to the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
Új elnöke lesz a Saudi Aramco nevű szaúdi olajóriásnak. Az állami kézben lévő cég friss vezetője az ország szuverén vagyonalapjának éléről érkezik, és ezzel az Aramco újabb fontos lépést tesz a régóta várt tőzsdére lépés felé.
Vágólapra másolva!

A szaúdi vezetés döntése alapján Yasir al-Rumayyan, a szaúdi szuverén vagyonalap eddigi vezetője lesz a Saudi Aramco olajóriás új elnöke. Rumayyan Khalid al-Falih energiaminisztert váltja az állami vállalat elnöki székében. A hírről először a Bloomberg számolt be, egy meg nem nevezett szaúdi hivatalnoki forrás alapján.

Később azonban Falih már gratulált is Rumayyannak egy twitter-bejegyzésben, és közölte, ez egy fontos lépés a vállalat tőzsdére vitele felé.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb olajtermelő vállalata, és a jelenlegi tervek alapján 2020-21-ben vihetik tőzsdére a cég 5 százalékát. A kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) egyébként már évek óta tervben van, de eddig különböző okok miatt elhalasztották. Az Aramco egy részének eladása az egyik központi eleme a Vision 2030 nevű szaúdi projektnek, amelynek célja, hogy diverzifikálja Szaúd-Arábia gazdaságát, és elmozdítsa az országot az olajexport-függőségtől.

Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Rumayyan korábban befektetési bankár volt, majd 2015 szeptemberében nevezték ki a Public Investment Fund (a szaúdi szuverén vagyonalap) élére, miután egy rövid ideig királyi tanácsadóként is szolgált. Az új elnök 2016-ban került be az Aramco igazgatótanácsába.

A mostani döntés néhány nappal azt követően jött, hogy

a szaúdi kormány létrehozott egy új minisztériumot, amely az ország iparáért, illetve bányászati erőforrásaiért felel, leválasztva a kolosszális méretű energiaminisztériumról.

Falih energiaminisztériuma ugyanis eddig a szaúdi gazdaság több mint felét felügyelte a szuperintézményen keresztül, melyet 2016-ban hoztak létre. Az eredeti cél az volt, hogy egy kézben összpontosulva hajtsanak végre strukturális reformokat, mindazonáltal az ipari és bányaszektorban egyelőre elég lassan haladnak az átalakítások.