Öt város uralja az ázsiai turizmust

Horizontal
This photo taken on April 17, 2017 shows people waiting to pick up food from a street stall in the Phrakanong district of Bangkok. Street food stalls will be banned from all of Bangkok's main roads under a clean-up crusade, a city hall official said Tuesday, prompting outcry and anguish in a food-obsessed capital famed for its spicey roadside cuisine. / AFP PHOTO / LILLIAN SUWANRUMPHA
Vágólapra másolva!
Ázsiában mindössze öt városban költik el a külföldi turisták a pénzük negyedét. Ráadásul ez az öt város már évek óta uralja a térséget turisztikai szempontból – derül ki egy friss tanulmányból.
Vágólapra másolva!

Ázsiában tavaly óta nem változott az élboly a legnépszerűbb turistacélpontok körében. Az alábbi öt város adta ugyanis az elmúlt évben a vendégéjszakák 22 százalékát: Bangkok, Szingapúr, Kuala Lumpur, Tokió, Szöul. Még érdekesebb, hogy a vizsgált 161 városból ez az öt felelt a teljes (régiós) turisztikai költések 25,2 százalékáért – derül ki a Mastercard éves felméréséből.

Az élboly első négy szereplője tartotta a helyét a tavalyi kutatás óta. Bangkok és Szingapúr pedig immáron a kilencedik éve őrzi az első és a második helyet.

A két település 22,8, illetve 14,7 millió turistával vezeti a listát. A statisztikába olyan turisták kerültek be, akik legalább egy éjszakát eltöltöttek a városokban.

A harmadik helyezést Kuala Lumpur érte el 13,8 millió turistával – Malajzia fővárosa egyébként 2009-ben még a régió éllovasa volt. Tokió negyedik helyezése (12,9 millió beutazó) sem változott tavaly óta. Az első ötben egyetlen új szereplő van, a dél-koreai Szöul, melyet tavaly kiütött az élbolyból a thaiföldi Phuket szigete – utóbbi a friss listán a 7. helyen szerepel.

Évek óta ragyognak Ázsia turisztikai csillagai Forrás: Cultura Creative/Peter Muller

Jól látható egyébként, hogy a listavezető városok turisztikai vonzereje az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt. Az egész ázsiai csendes-óceáni régió tavaly 342,2 millió külföldi beutazót fogadott (ebben az üzleti utak is benne vannak), ami igen jelentős emelkedés a 2009-ben mért 159,1 millióhoz képest.

Ugyanebben az időszakban a beutazók költései több mint duplájára emelkedtek: 117,6 milliárd dollárról 281,1 milliárdra.

Az összes külföldi beutazás majdnem fele (49,8 százaléka) pedig a térség top 20 városában koncentrálódott.

Fontos azonban, hogy a növekedést igen jelentős részben a kontinensen belüli utazások adták, különösen a kínaiak részéről.

A kínai turisták száma ugyanis brutálisan megemelkedett: a 2009-es 10,5 millióhoz képest 2018-ban már 62,4 millióan voltak.

A turisták oldaláról ezzel Kína a világ második legnagyobb szereplőjének számít az Egyesült Államok mögött.

A térség leggyorsabb növekedését turisztikai szempontból a japán Okinawa adta az elmúlt 10 évben. A település 2009 óta egészen 109 helyett tudott emelkedni napjainkig.