Kitört a felvásárlási láz az arany piacán

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hat évben látott legmagasabb szintre emelkedett az arany árfolyama a napokban, főképp az amerikai-kínai kereskedelmi háború okozta világgazdasági pesszimizmus miatt. A BlockBen szakértőjének elemzéséből kiderül: 2019 az arany éve lesz a befektetési piacon. A nagy jegybankok is jelentős felvásárlásokba kezdtek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a lassuló kínai növekedés, Németország és az Egyesült Királyság gazdasági teljesítményének visszaesése, az államkötvények hozamának esése miatt egyre több pesszimista elemzés lát napvilágot az erősödő világgazdasági kockázatokról.

Mivel az arany továbbra is hagyományos menekülőeszköznek számít, árfolyamában jelentős és stabil növekedés tapasztalható:

2013 tavasza óta a legmagasabb szintre emelkedett, a napokban elérte az unciánkénti 1539 dollárt.

Egyesek szerint a 2000 dolláros árfolyam sincs távol. A mindenkori rekord 2011. augusztus 22-én született, 1891 dollárral.

A kutatások azt mutatják, hogy a 2008-as válságot megelőző, és azt követő időszakban az arany ára eltérő módon reagált a piaci hangulatra és az inflációs elvárásokra.

– fogalmaz a kilátásokról Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója.

Forrás: Shutterstock

A szakértő szerint az emelkedés trendje nagyon markáns, és előfordulhatnak ugyan korrekciók, de az árfolyam további növekedése prognosztizálható. Így befektetői szempontból

2019 az arany évének tekinthető.

Szembetűnő az is, hogy a nagy jegybankok az eszközeik diverzifikációjával is kezelik az erősödő világgazdasági kockázatokat, ezért hatalmas felvásárlásokba kezdtek.

-– magyarázza a szakértő. Hozzáteszi: érdemes tanulmányozni a World Gold Council kimutatását arról, hogy az elmúlt 10 évben fizikailag mely országok voltak az arany legfőbb felvevőpiacai. Az összesített aranyvásárlást tekintve a felvásárlások 50 százaléka mögött Kína és India áll, és a teljes aranykészlet 69 százaléka vándorolt Ázsiába.