Nőtt a PannErgy csoport árbevétele és nyeresége az első fél évben - derül ki a társaság Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett IFRS szerinti konszolidált adataiból. Az árbevétel harmadával nőtt a bázis időszakhoz képest, a nettó eredmény több mint húszszorozódott.

A cégcsoport az első fél évben 3,121 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, 30 százalékkal többet a tavalyi első félévinél, konszolidált nettó nyeresége 603 millió forintra nőtt az egy évvel korábbi 24 millió forintról.A geotermikus energiatermelő rendszerek kiépítésével és üzemeltetésével foglalkozó PannErgy jelentősen növelte hőértékesítését az időszak kedvező időjárási viszonyainak hatására. Mint a jelentés ismerteti, a fűtési idény a tavalyihoz képest később fejeződött be, az átlaghőmérsékletek a hőbeadás szempontjából az időszak nagy részében optimálisabban alakultak, így a társaság magasabb árbevételt tudott elérni.

A 3,121 milliárd forint árbevételből 2,769 milliárd forint hőértékesítésből származik, ami 31 százalékos növekedés az egy évvel korábbi, 2,109 milliárd forinthoz képest. Az értékesítés közvetlen költségei 19 százalékkal, 2,214 milliárd forintra emelkedtek, az igazgatási és általános költségek pedig 2 százalékkal, 233 millió forintra mérséklődtek.

Forrás: Thinkstock

A működési eredmény (EBIT) 780 millió forint volt 2019 első fél évében, 65 százalékkal magasabb a 2018. első félévinél. A pénzügyi műveletek vesztesége 162 millió forintot tett ki a tavalyi első fél évi 439 millió forint veszteség után, a javulást a nem realizált árfolyamveszteség kedvező változása okozta.

A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 1,451 milliárd forint volt az első fél évben, 27 százalékkal nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Az EBITDA időarányosan jelentősen meghaladja a társaság 2019-re vonatkozó éves tervét, amely 2,320-2,380 milliárd forintos EBITDA-val számol.