Egy hír, amely az egész dohányipart lázba hozta

2019.09.10. 19:30

A Philip Morris felvásárolhatja az Altriát, amivel egy hatalmas méretű dohányipari cég születhet. Az ügylettel – a jelenlegi árakon számolva – egy 200 milliárd dolláros piaci értékű vállalat jönne létre.

Az Altria főként a Philip Morris által gyártott dohánytermékeket értékesíti az Egyesült Államokban, valamint borok eladásával is foglalkozik. Emellett a cég 35 százalékos részesedéssel rendelkezik a Juul Labs elektromos cigarettát gyártó vállalatban, amely ideális partnere lehetne a nemzetközi terjeszkedés céljából a Philip Morrisnak - olvasható az Equilor Befektetési Zrt. elemzésében. Mindkét fél megerősítette, hogy zajlanak a tárgyalások, de hozzátették, hogy egyezség egyelőre nem született és nem is garantálják, hogy a későbbiekben erre sor kerül. 

Elemzők a hírrel kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy a gyakorlatban a két társaság újbóli egyesüléséről lenne szó, hiszen korábban egy céget alkottak. Ha a tranzakció megvalósul, az mindenesetre ideális helyzetet termethet a két vállalat számára, hogy mind a hagyományos, mind az e-cigaretták piacán tovább erősítsék pozícióikat.

Forrás: Shutterstock

New York Times cikke kiemeli, hogy miközben az Egyesült Államokban a hagyományos cigaretták forgalma csökken, addig az elektromos változatok népszerűsége egyre növekszik. A Mordor Intelligence piackutató cég adatai szerint utóbbiak piaca az USA-ban tavaly 11 milliárd dollárra rúgott, 2024-re pedig a prognózisok szerint meghaladhatja a 18 milliárdot. 

A tranzakció mindkét fél számára számos előnnyel járna. Az Altria felhasználhatná a Philip Morris kiterjedt disztribúciós hálózatát a Juul újabb piacokra való bevezetéséhez, míg utóbbi, ahelyett, hogy termékeit az e-cigarettákkal versenyeztetné, inkább előnyt kovácsolhatna a Juul sikereiből. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK