Tízéves mélyponton a nyerscukor ára, de ez nem fog látszani az árcímkéken

egy konyhából sem hiányozhat, konyhai eszköz
Sziták és szűrők: a tészta leszűrésére, valamint a liszt és a porcukor leszitálására elengedhetetlen
Vágólapra másolva!
Az augusztus nem volt jó hónap a cukorkereskedőknek, mivel az indiai cukorexport növekedése, az erősödő dollár és a lassuló világgazdaság együttes hatása az utóbbi tíz év legalacsonyabb árszintjére taszította a nyercukor árfolyamát. Egyesek szerint tartósan ezen az árszinten ragadhat a cukor, míg más elemzők azt mondják, biztosan emelkedni fog.
Vágólapra másolva!

A nyerscukor ára egy hónap alatt 6,1 százalékkal, 11 centre esett a New York-i határidős piacokon.

Az édes alapanyag legutóbb 2008-ban volt ennyire olcsó, ám az árak utána 2009-ben és 2010-ben is emelkedtek.

Az áresés két éve tart, a csökkenő árak ez idő alatt nyomás alá helyezték a cukorfinomítók profitját és gondokat okoztak azoknak a gazdáknak is, akik megélhetése a terméstől függ.

A visszaesésért elsősorban India felelős, amely 33,1 millió tonnás exportjával felülmúlta Brazíliát, mint a világ legnagyobb cukortermelőjét a 2018-19-es időszakban.

"Jelenleg valóban nagyon komoly mennyiségű a cukorfelesleg" - mondta a londoni székhelyű ED&F Man kereskedőház kutatási vezetője. "Thaiföldön is jó termés volt, de Indiában rekord termést takarítottak be. Brazília eközben mindent megtesz a piac kiegyensúlyozása érdekében."

Az Indiából érkező idei termés immár a harmadik, amelyik meghaladja a 30 millió tonnát.

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) előrejelzése szerint a 2020-21 közötti termés valószínűleg még nagyobb lesz, miután a monszun csapadék mennyisége az elmúlt hónapban kiegyenlítődött.

Az USDA szerint a betakarítások eredményeként India cukorkészlete körülbelül 17,6 millió tonnára duzzadt. A cukorpiac több résztvevője azt várja az indiai kormánytól, hogy az elkövetkező hetekben újítsa meg a cukorfinomítók exporttámogatási programját. A tavaly bevezetett program 52 százalékkal növelte az exportot, kiváltva a versenytárs termelők nemtetszését. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jelenleg vizsgálja Ausztrália, Brazília és Guatemala panaszait, amelyek szerint ezek a támogatások jogellenesek.

A cukor ára vélhetően nem fog csökkenni a boltok polcain a világpiaci mélyrekord árszint ellenére Forrás: Msn.com

Augusztusi WTO-ülésen India képviselője azt állította, hogy politikája nem torzítja a globális cukorpiacot, és tagadta, hogy az ország megsértette volna a WTO szabályokat. Az indiai hatóságok szerint a támogatás egyedüli célja 35 millió gazdaságilag sérülékeny termelő támogatása.

A cukorárakra hosszú távú nyomást gyakorol az is, hogy egyes fejlett gazdaságokban arra törekszenek, hogy visszaszorítsák a fogyasztást az elhízásra és a cukorbetegségre hivatkozva.

Egyes elemzők szerint a cukor ára azonban mindezek ellenére emelkedhet is. A JPMorgan Chase mezőgazdasági alapanyagokkal foglalkozó szekértőjének előrejelzése szerint a cukor iránti globális kereslet legalább 4 millió tonnával meghaladja majd az új készleteket a 2019-20-as szezonban. Az áraknak ezért idén már emelkedniük kell.

A cukorgyártók azonban egyelőre küzdenek. A német Südzucker AG, Európa legnagyobb cukorfinomítója júliusban jelezte, hogy bevételei a második negyedévben 16 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbi szinthez képest.

Azonban mindezek ellenére sem valószínű, hogy olcsóbb árcímkékkel találkozhatunk majd a boltok polcain elhelyezett cukor vagy egyéb édességeknél. Egyrészt a cukorkereskedők továbbra is leveszik a maguk profitját, magas szinten tartva ezzel a cukor kiskereskedelmi árát. Másrészt a piaci nyomás és a kormányzati törekvések miatt is egyre inkább abban érdekeltek az édességgyártók, hogy a cukrot más természetes, édes alapanyaggal helyettesítsék, és csökkenték termékeikben a cukor arányát.

Forrás: uk.advfn.com