Az USA-ban is megjelenhetnek hamarosan a negatív hozamok

hőmérő, tél
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank egykori elnöke szerint hamarosan az Egyesült Államokban is elterjednek a negatív hozamú kötvények. Alan Greenspan szerint az egész világon egyre gyakoribbak a mínuszok, és csak idő kérdése, hogy az extrém környezet elérje az USA-t is. Mindeközben a Société Générale elemzői szerint globálisan is hosszú ideig kitarthatnak a rekord alacsony jegybanki kamatszintek.
Vágólapra másolva!

A világban jelenleg több mint 16 ezer milliárd dollárnyi negatív hozamú adósság forog a piacokon, ahogy a globális jegybankok nagy számban tartanak fenn extrém laza monetáris környezetet – például negatív kamatokkal. Az amerikai központi bank egykori elnöke, Alan Greenspan pedig úgy látja, az USA túl sokáig gondolta azt, hogy őt nem érhetik el a negatív hozamok az állampapírpiacon.

Szerinte azonban ennek bekövetkezte csupán idő kérdése, és elsősorban a 30 éves lejáratú államkötvényekre kell figyelni.

Közép-európai idő szerint csütörtök délelőtt a 30 éves amerikai papír hozama 2,01 százalékon állt, de a múlt héten mindenkori mélyponton is forgott a kötvény.

Amerikát is elérik a mínuszok?

Noha a 2 százalék körüli hozam még messze van a mínusztól, nemzetközi szinten már számos fontos gazdaságban a 10 éves lejáratú kötvény is negatív tartományban forog. Ezek közé tartozik Belgium, Németország, Franciaország vagy Japán is.

Alan Greenspan Forrás: AFP/Saul Loeb

Greenspan egyébként azzal számol, hogy az elöregedő amerikai lakosság egyre nagyobb számban keresi majd a kötvényekben rejlő biztonságos befektetést, aminek következtében a hozamok egyre alacsonyabbak lesznek majd.

Ezzel együtt a Fed idén megint kamatot csökkentett, és a várakozások szerint ebben a hónapban újabb vágás jöhet.

A piaci várakozások szerint a szeptemberi kamatcsökkentésnek majdnem 93 százalékos esélyt tulajdonítanak a befektetők.

Még baj lehet a túlzott hitelezésből

Az ilyen extrém körülmények azonban nem mindenkinek tesznek jót. A bankoknak például fel kell készülniük arra, hogy a kamatszintek még hosszú ideig alacsonyak lesznek, aminek következtében a hitelezők nyereségessége is megcsappan – mondta a Société Générale vezérigazgató-helyettese. Mindez pedig akkora probléma, hogy Philippe Heim szerint jelenleg világszerte ez jelenti a bankok számára a legnagyobb kihívást.

Az Európai Központi Bank is kitarthat az extrém laza politika mellett Forrás: Lex Van Lieshout ANP

Főleg, hogy a már említett Fed kamatcsökkentések mellett

az Európai Központi Bank is olyan jelzéseket adott, amelyek alapján most úgy tűnik, legalább 2020 első feléig még kitart a laza monetáris politika az eurózónában is.

Ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban több ázsiai gazdaságban is különböző ösztönzőket vezettek be a jegybankok.

Vannak azonban olyan elemzők is, akik szerint ez a környezet strukturális problémákhoz vezet a világgazdaságban. A tartósan alacsony kamatok ugyanis élénkítik a hitelfelvételt, ami végső soron súlyos adósságterheket eredményezhet, ami igen káros lehet a gazdaságok számára.