Kevésbé ismert tény, hogy Brazília és Vietnám az a két ország, amely a globális kávétermesztés jelentős hányadáért felel. Ez részben annak is köszönhető, hogy mindkét ország kormánya jelentős összegekkel támogatja a termelőket. Azonban a brazil reálnak a dollárral szembeni gyengülése miatt a kávé világpiaci ára 13 éves mélypontra esett, ez pedig rengeteg olyan termelőt kiáraz a piacról, akik nem dolgoznak elég hatékonyan, így akár veszélybe is kerülhet az elkövetkező évek kávéellátása.

Latin-Amerikában és Afrikában egyre többen hagynak fel a kávétermesztéssel és állnak át más mezőgazdasági tevékenységre, ráadásul ezek a termelők egyhamar nem is tudnak visszatérni a kávéhoz, mivel a kávé évelő növény, és három-négy év szükséges ahhoz, hogy a magból megnőjön a cserje - írja a Figyelő a legfrissebb számában.

A latin-amerikai országok egyik legnagyobb problémája a domborzati adottságaikból ered, hiszen például Kolumbiában kifejezetten megnehezíti a kávéültetvények gondozását, hogy a legtöbb hegyoldalban helyezkedik el, így a gépesítést nem egyszerű megoldani. Ezzel szemben Afrikában a terep lehetővé teszi, hogy nagy ültetvényeket alakítsanak ki, viszont a tőkehiány miatt ezt nem tudják megvalósítani.

Kávészüret VietnámbanForrás: Biosphoto/Jean-François Mutzig / Biosphoto/Jean-François Mutzig

Brazíliában a gépesítés problémájára érdekes megoldást találtak. Az ország agrárcégei barterüzlet keretében adják oda a szüreteléshez szükséges gépeket, ezért cserébe pedig négy éven át évi négyszáz zsák kávébabot kapnak. Egy gép átlagosan egy tucat munkást képes helyettesíteni, a megoldással pedig akár 61 százalékkal is olcsóbbá lehet tenni a szüretet. 

A Figyelő kiemeli, hogy Vietnám és Brazília a teljes globális kávétermelés több mint a felét adja, pedig két évtizede ez az arány még csak harminc százalék körül volt. 

Mindkét országban sorra dőlnek meg a termelési csúcsok. Brazíliában, amely önmagában a globális kínálat egyharmadát szüreteli le, idén is rekord várható. Ezzel szemben Kolumbiában utoljára az 1990-es évek elején voltak képesek hasonló eredményeket felmutatni, míg Guatemalában, amely egykoron szintén nagyhatalomnak számított, már 20 éve nem volt rekorddöntés.

IllusztrációForrás: AFP/Mauricio Lima

Brazíliában viszont főleg a gépesítésnek köszönhetően javulnak évről évre a termelési adatok. Ezt jól mutatja az is, hogy az elmúlt 10 évben a hektáronkénti betakarítási mennyiség negyven százalékkal másfél tonnásra nőtt. 

Vietnámban hasonló a helyzet, hiszen ott ugyanebben az időszakban 18 százalékkal 2,5 tonnára emelkedett a termésátlag. 

Az arabica kávéfajta - amely a globális termelés kétharmadát adja - viszont az amerikai ICE árutőzsdén 87,5 cent közelébe esett, erre pedig utoljára 2005-ben volt példa. Ez meglehetősen furcsa jelenség, ahogyan a Figyelő is kiemeli, mivel a kávéfogyasztás világszerte növekvő tendenciát mutat.

A háttérben az áll, hogy Brazília devizája, a reál jelentősen gyengült a dollárral szemben, 2011 óta már 60 százalékot zuhant. A World Coffee Research szerint viszont a túlságosan mélyre szakadt árupiaci jegyzések visszaüthetnek, mivel az alacsony felvásárlási ár miatt a termelők kénytelenek spórolni, ez pedig nagyban gyengítheti a következő évek termésének minőségét.