Gigászi projekt épül nemzetközi összefogással Észak-Szibériában

Arktisz, olaj
A view taken on December 7, 2017 shows the Yamal LNG plant in the port of Sabetta on the Kara Sea shore line on the Yamal Peninsula in the Arctic circle, some 2500 km of Moscow. (Photo by Maxim ZMEYEV / AFP)
Vágólapra másolva!
Orosz, francia, kínai és japán cégek összefogásával 21,3 milliárd dollár értékű projekt fog megépülni a földgáz cseppfolyósítására és exportjára Arctic LNG 2 elnevezéssel Észak-Szibériában - jelentette be az orosz Novatek gázipari magánvállalat a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon.
Vágólapra másolva!

A cseppfolyósított földgáz- (LNG-) projektben részvevő vállalatok, a Novatek (60 százalékos tulajdonrésszel), a francia Total (10 százalék), a kínai CNOOC (10 százalék) és CNPC (10 százalék), valamint a japán Mitsui-JOGMEC konzorciuma (10 százalék) jóváhagyta a végleges befektetési döntést. Az első LNG-szállítmánynak 2023-ban kell majd elindulnia a Gidan-félszigeten kiépítendő létesítményből. Mivel a Total 19,4 százalékban tulajdonosa a Novateknek, tényleges részesedése az Arctic LNG 2-ben 21,6 százalék.

Leonyid Mihelszon, a Novatek vezérigazgatója - aki a Forbes szerint Oroszország leggazdagabb vállalkozója - közölte, hogy

a szállítmányok 80 százaléka Ázsiába irányul majd.

A keletre tartó szállítmányok jégálló LNG-tartályhajókon, az északi hajózási útvonalon, a kamcsatkai, az Európába tartók pedig a murmanszki átrakodó terminál érintésével jutnak majd el a piacra.

A jelentős LNG beruházás 2023-ban kezdi meg a termelést, de teljes kapacitása csak 2026-re épül ki (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Maxim Zmeyev

Az üzem három termelési szerelvényből (gázcseppfolyósító és tisztító létesítményből) áll majd. Ezek 2023-ban, 2024-ben, illetve 2026-ban kezdik meg a termelést.

A létesítmény kapacitása évi 19,8 millió tonna lesz, ami napi 535 ezer olaj egyenértékű hordónak felel meg.

A Novatek közölte, hogy a lelőhelyeken a fúrás, valamint az utak és a bányászati infrastruktúra kiépítése már megkezdődött.

A létesítményt a Jamal-fészigeten található, a Novatek, a Total és a CNPC által megépített, 2017 óta termelő Yamal LNG-től mintegy 30 kilométerre hozzák létre. A kivitelező a francia-amerikai TechnipFMC, az olasz Saipem és az orosz NIPIGAS konzorciuma lesz.

A létesítmény megépítése fontos eszköz Oroszország azon célkitűzésének eléréséhez, hogy az LNG-termelését évi 120-130 millió tonnára növelje, a részesedését pedig a világ LNG-piacából 20 százalékra.