A lakhatási válság mélyítésével vádolják a brit ingatlanfejlesztőket

London, város, ingatlan
A general view of housing is pictured in East London on February 24, 2018
Vágólapra másolva!
Az ingatlanóriások 63 millió fontot fizetnek a vezetőiknek, miközben elmélyítették a lakhatási válságot azzal, hogy közel 470 ezer otthonnak megfelelő nagyságú földterületet nem hasznosítottak még – összegzi az Independent.
Vágólapra másolva!

Az ingatlan konzorciumokat azzal vádolják, hogy tavaly 63,6 millió fonttal (23 milliárd forint) jutalmazták a vezetőket, amivel súlyosbították a lakhatási válságot a szigetországban, hiszen a jutalmak ellenére is mintegy 470 ezer otthonnak megfelelő földterületet nem építettek be.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

Nagy-Britannia tíz legnagyobb ingatlanfejlesztő cégének vezetői tavaly összesen 63,6 millió fontot kerestek, átlagosan 2,1 millió fontot (761 millió forint) fejenként.

Ez a tíz cég tavaly mintegy 86 ezer otthont értékesített 2018-ban, ám 470 ezer további lakást viszont nem építettek fel, bár már van rájuk tervezési engedély. Az Egyesült Királyságnak évente körülbelül 340 ezer új otthonra van szüksége a kereslet kielégítéséhez.

Az önkormányzatok többször sérelmezték a fejlesztőknél, hogy a megvásárolt földterületeken a megszokottnál sokkal tovább tart a kivitelezés.

A helyi önkormányzatok szövetsége szeretné, ha a hatóságok ezt is ellenőriznék, és ha úgy találják, akkor járuljanak hozzá, hogy a fel nem használt földterületeket a helyi hatóság elkobozhassa.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

A High Pay Centre brit munkacsoport megkérdőjelezi, hogy

a vezetőségnek valóban ekkora fizetést kell-e kapniuk,

különösen annak fényében, hogy az ingatlanberuházók milyen mértékben súlyosbították a lakhatási válságot.

A tíz vállalat, amelyek mind ott vannak a FTSE 350 listáján, tavaly összesen 150 millió fontot (54,3 milliárd forint) fizettek a vezérigazgatóiknak és a további vezetőknek és csak a négy legnagyobb cég – a Barratt, a Berkeley, a Persimmon és a Taylor Wimpey – ebből az összegből 131,1 millió fontot (47,5 milliárd forint) tett ki.

– tette fel a kérdést egy brit parlamenti képviselő.

A szigetországban egy építőipari dolgozó évente mintegy 25 ezer fontot (9 millió forint) keres, ami 89-szer kisebb, mint a tíz legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalatnál az átlagos vezetői fizetés. Ez a fizetési különbség a Persimmonnál a legszembetűnőbb, Jeff Fairburn vezérigazgató tavaly 39 millió fontot (14,1 milliárd forint) keresett, ami összesen 1.561 építőipari dolgozó bére.