Tudósok üzemanyaggá alakították a széndioxidot

2019.09.06. 11:00

Az amerikai Rico Egyetem kutatóinak sikerült úgy felhasználniuk a szén-dioxidot, hogy abból folyékony üzemanyagot állítottak elő, a módszer ráadásul teljesen környezetbarát.

A Rico Egyetem által kifejlesztett készülék egy katalitikus reaktor alkalmazásával az üvegházhatású gázt egy fontos kémiai reagenssé, konkrétan hangyasavvá alakítja át - írja a storeinsider.hu.

illusztrációForrás: AFP/Frederic J. Brown

A hangyasav felhasználása igen elterjedt, hiszen a színtelen csípős folyadék antibakteriális tulajdonságokkal van felvértezve, valamint tartósítószerként is lehet használni. A Rico egyetem kutatói viszont felfedezték, hogy az üzemanyagcellákkal működő járművek hatóanyagaként szintén hasznosítható.

Még ennél is fontosabb, hogy az elégetés folyamán keletkező széndioxidot csapdába lehet csalni vele, így a gázokból még több üzemanyagot állítanak elő.

A megoldást két úttörő technológia segítségével sikerült elérni. Az egyik újítás, hogy a katalizátort bizmutatomokból hozták létre, a másik pedig, hogy sikerült kifejleszteniük egy új típusú szilárdtest elektrolitot, amely nem igényel sós vizet.