Egyik kezével ad, a másikkal elvesz valamit a lengyelektől a Volkswagen, amely modernizációs beruházást indít lengyelországi üzemében. Jól jár az ország, de nem mindenki.

A Volkswagen német autókonszern 2019-ben és 2020-ban kétmilliárd zloty (150 milliárd forint) befektetésével korszerűsíti a wielkopolskai területen lévő üzemét Lengyelországban - írja a Rzeczpospolita cikkére hivatkozva a Napi.hu. Az első körben új logisztikai csarnokot építettek és modernizálták a hegesztőrészleget. Az utóbbi azt jelenti, hogy növelték a robotok szerepét - részben arra készülve, hogy jövőre új típus gyártását kezdik meg az üzemben.

Összesen 450 új robot áll munkába, amivel az automatizálás aránya a jelenlegi 42 százalékról 80 százalékra ugrik. Ez jó hír a technikai újítások és a hatékony gazdaság szerelmeseinek, ám rossz hír annak a 750 munkavállalónak, akiket a változtatás miatt elbocsátanak. A VW jelenleg Poznanban csaknem 11 ezer embernek ad munkát. Az elbocsátások nemcsak a Poznanban dolgozókat érintik, hanem a Wrzesniában és a Swarzedzében alkalmazottakat is.

IllusztrációForrás: Origo

A gyártás mellett az adminisztrációs munka nagy részét is megszüntetik. A lengyel lap hangsúlyozza, hogy az automatizálás 80 százalékos szintjének köszönhetően a poznani üzem hatékonysága közelebb kerül a Volkswagen más gyárainak teljesítményéhez: javul a nyereségesség és a versenyképesség.