Új csúcsot dönthet az arany ára

arany
Vágólapra másolva!
Új mindenkor csúcsra emelkedhet az arany ára a következő 1-2 évben – derül ki a Citigroup friss elemzéséből. A bank nyersanyagpiaci csapata szerint ugyanis a jövőben minden globális tényező a nemesfém drágulását támogatja majd.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban több olyan elemzés is megjelent, amely arra vonatkozott, hogy az arany komoly áremelkedés előtt állhat, és a következő hónapok egyik legizgalmasabb globális befektetési eszköze lehet. Ehhez a sorhoz csatlakozott most a Citigroup nyersanyagpiaci csapata, amely szerint a nemesfém 1-2 éven belül megdöntheti a mindenkori rekordját is.

A jelentős drágulás oka pedig az lehet, hogy a fennálló világgazdasági helyzet egyértelműen az aranyat erősíti.

Az általánosan tapasztalható alacsony kamatkörnyezet, az egyre növekvő recessziós félelmek, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, valamint a fennálló geopolitikai kockázatok együtt hatalmas támogatást adnak az aranynak – mint biztonságos menedékeszköznek.

Hamarosan új rekordot dönthet az arany Forrás: Shutterstock

A Citi elemzői szerint tehát egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a nemesfém eléri, sőt meghaladja a mindenkori (nominális) csúcsát, melyet a 2011-2013-as időszakban ért el. Ez azt jelenti, hogy 2021-2022-ig már az 1800-2000 dolláros unciánkénti tartományban mozoghat az arany árfolyama.

A sárga fém egyébként 2011 augusztusában állította fel a rekordját, amikor az árfolyam átlépte az 1900 dolláros szintet is.

A bank szakértői úgy látják, hogy az Egyesült Államokban a makrogazdasági adatok egyelőre még erősek, azonban vannak olyan piaci jelzések (például az úgynevezett fordított hozamgörbe a kötvényeknél), amelyek óvatosságra intenek. Ráadásul a vezető gazdasági indikátorok nem romlottak ilyen gyors ütemben a globális pénzügyi válság óta – teszik hozzá.

Az arany árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Kiemelték, a közeljövőben minden esély megvan az arany rövid távú árfolyamcsökkenésére, ez azonban a hosszabb távú befektetők számára inkább kedvező vételi lehetőséget jelent. Noha a világgazdaság lassulása visszavetheti a fizikai arany iránti keresletet – például a kínai ékszerpiac felől –, az intézményi befektetők és a jegybankok oldaláról továbbra is erős kereslet mutatkozik majd.

Van azonban egy olyan forgatókönyv is, amely gátat szabhat az arany tartós emelkedésének.

Ha ugyanis a 2020-as amerikai elnökválasztásig meglepetésszerűen véget érne a kereskedelmi háború, ráadásul mindez felfutó globális feldolgozóipari adatokkal párosulna, abban az esetben az arany 1550 dolláron érné el a csúcsát a jelenlegi ciklusban.