Újabb botránycég készül a tőzsdére, nem árt az óvatosság

WeWork Ginza Six, WeWork irodaház
Photographer: Steve Morin
Vágólapra másolva!
Égbeszökő veszteség mellett zajló növekedés, folyamatos tőkeigény, önmagának rengeteget megengedő alapító-cégvezető, kreatív könyvelés, technológiai vállalatként árult ingatlancég. Ez a WeWork nevű, épp tőzsdére lépni készülő közösségi irodamegosztó cég címszavakban, és ezzel a csomaggal sikerült is túllépni az alapvetően kockázatéhes befektetők végtelennek tűnő ingerküszöbét. A cégérték villámgyorsan 47 milliárd dollárról 20 milliárd alá zuhant, pedig még be sem ért a tőzsdére. A sztori az elmúlt napokban komoly fertőzést indított el az idén mániákusan emelkedő technológiai részvények néhány szegmensében. Írásunkban a WeWork tőzsdei bevezetésével kapcsolatos legfontosabb információkat foglaltuk össze - heti befektetési ötletek.
Vágólapra másolva!

Adam Neumann 40 éves, és első blikkre egy klasszikus technológiai startup vezetője. Neumann a jelenleg már a The We Company néven futó cég alapítója, vezérigazgatója és főatyamestere is egyben. Ez a The We Company birtokolja

a WeWork nevű ingatlanvállalatot, amelyet napjainkban próbálnak vonzóvá tenni a tőzsdei befektetők számára, hogy a cég végre tudja hajtani elsődleges tőzsdei kibocsátását (IPO).

A WeWork egy 2010-ben alapított közösségi irodamegosztásra szakosodott vállalkozás, amely megosztott irodahelyeket kínál, főleg technológiai startupok számára. A WeWork hosszú távra bérel irodahelyi kapacitásokat, amelyeket rövid távra ad ki startupok, szabadúszók, vállalkozások, illetve kis- és nagyvállalatok számára. Az általa felépített hálózatnak 29 ország 111 városában már 527 ezer tagja van, akik a közösségi irodákon túl irodai szolgáltatásokhoz, de egészségbiztosításhoz, belső közösségi hálózathoz, szociális eseményekhez, workshopokhoz és nyári üdülőhelyhez is hozzájuthatnak a WeWorktől – a cég ezekkel nem csak pénzt akar keresni, hanem azt hangsúlyozza, hogy egyfajta közösséget hoz létre.

A WeWork egy közösségi irodamegosztásra szakosodott vállalkozás Forrás: wework.com

Ezek már jól hangzó számok, de Adam Neumann és cége, a WeWork ezzel még nem került volna be napjaink vezető tőkepiaci hírei közé. Amivel ezt sikerült elérniük, az az, hogy két héttel ezelőtt még 47 milliárd dollárra értékelte a piac a WE tickerrel a tőzsdére kívánkozó vállalat értékét, majd „átértékelték" 20-30 milliárd dollár közé a múlt hét végére.

Ezt követően a hétvégén kiderült, hogy valószínűleg csak 20 milliárd dollár alatti értékeltség mellett mutatkozik kereslet a cég részvényei iránt.

Ha mutatkozik egyáltalán.

A cég által kiépített hálózat 29 országra terjed ki Forrás: wework.com/Katelyn Perry

Mi folyik New Yorkban? – kérdezheti az olvasó, hiszen napjainkban a tőzsdei bevezetés előtt (leszámítva az Uber részvényeket) épp ellenkező trendet, folyamatos felértékelődést figyelhettünk meg a tőzsdére lépő cégeknél, amit aztán gyakran követett az első napokban további drasztikus árrobbanás. Mi a baj a WeWork részvényekkel, hogy a januárban még 47 milliárd dolláros teljes cégértéket feltételező értékelés mellett alaptőkét emelő Softbank ma döbbenten nézheti, hogy még be sem került a tőzsdére a WeWork, és már felét sem éri nyolc hónappal ezelőtti befektetése.

Ahogy az elmúlt napokban, hetekben és hónapokban az amerikai pénzügyi sajtó ismerkedik a WeWork kibocsátásának paramétereivel, úgy látnak napvilágot Adam Neumann cselekedetei, amelyek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetők befektetőbarátnak.

A WeWork árbevétele impresszíven nő, ahogyan az elmúlt 9 negyedév adatai mutatják. A gond csak az, hogy szinte ugyanilyen ütemben nőnek a cég üzemi veszteségei is:

Önmagában a veszteséges működés tényével napjaink technológiai és közösségi-megosztási kibocsátásait nézve alapvetően nem lenne probléma, a gond annak a mértékével van. A cég költségei ugyanis brutálisan nőnek. Csak egy példa erre a marketing és értékesítési költségsor, amely az árbevétel 10 százalékát tette ki 2016-ban és az idei első félévre 21 százalékra nőtt.

Minden adott a kellemes munkavégzéshez Forrás: wework.com

Nem árt a teljesség igénye nélkül megnézni néhány kulcsfaktort, ami miatt a potenciális befektetők és a szaksajtó is kongatják a vészharangot a WeWork részvényekkel kapcsolatban:

  • Már maga a cégnév is problémás. Adam Neumann a „We" névhez köthető védjegyeket kiszervezte egy saját cégbe, majd eladta ezeket 6 millió dollárnyi részvényért a WeWork számára. Ezt a tranzakciót később visszacsinálták.
  • A cég a „megemeljük a világ tudatosságát" szlogennel is folyamatosan azt igyekszik sulykolni a befektetői társadalom felé, hogy a „The We Company" egy technológiai cég. Ez nem igaz, a WeWork egy ingatlancég, amely hosszú távra bérel irodahelyiségeket és rövid távra adja azokat bérbe tovább.
  • Júliusi hírek szerint Adam Neumann 700 millió dollárnyi WeWork részesedését váltotta készpénzzé részvényértékesítésen és adósságvállaláson keresztül, ami szokatlanul nagy összeg egy startup vezetőjétől vállalkozása nyilvános kibocsátása előtt. Hasonló IPO előtti értékesítéseket láthattunk (jóval kisebb értékben) a Zynga, Groupon, Snap és Slack vezetőitől, azóta nem ezek a papírok a tőzsde üdvöskéi...
  • A „közösség" szócska 150 alkalommal szerepel a cég kibocsátási tájékoztatójában, miközben Adam Neumann nemrég kapott 362 millió dollárt kölcsön a cégtől 2,89 százalékos kamat mellett. Eközben a kibocsátási tájékoztató aláírói, a UBS, a JPMorgan Chase és a Credit Suisse 500 milliónyi hitelkerettel állnak Neumann rendelkezésére. A cég által adott hitelt Neumann augusztusban visszafizette.
  • Mindeközben Neumann a 20-szoros szavazati joggal bíró B és C kategóriás részvényeivel a kibocsátás után is teljes szavazati kontrollal fog bírni a társaság fölött.
  • Négy ingatlant maga Adam Neumann ad bérbe a WeWorknek, ami szintén nem egy szokásos üzleti gyakorlat.
  • A cég 2014-es pénzügyi terve szerint már masszívan nyereségesnek kellene lenniük, csak a veszteségeik nőnek. Mindeközben a WeWork azt kommunikálja, hogy nem veszteséges, csak befektet. Még az egyik 2015-ös alaptőkeemeléskor nyilatkozta azt Neumann, hogy már nem vár további tőkeemelést a leendő IPO előtt. Azóta 9 milliárd dollárt tettek be különböző befektetők a cégbe.
  • A cég által alkalmazott könyvelési módszerre nem elég kifejező a kreatív könyvelés szókapcsolat. Bár a WeWork a korábbi kötvénykibocsátási tájékoztatóiban még használt „közösséggel kiigazított EBITDA" kalkulációiról már leszokott, még mindig olyan módszertanokat használ, amelyek nélkül a társaság számai még rosszabbul néznének ki.

A felsorolt példák kiválóan mutatják meg a WeWork vállalatvezetési módszereit, a cég működésébe kódolt érdekütközések száma hatalmas. Az érdekkonfliktusok számával egyenes arányban kerül be egy cég kibocsátási tájékoztatójába a „related party" kifejezés. A WeWork esetében ez több mint 100 alkalommal szerepel – a Lyftnél 28, az Ubernél 7 helyen tűnt fel.

Egyre több negatívum derül ki a tőzsdei bevezetés előtt álló cégről Forrás: wework.com

- szögezi le Jónap Richárd, a Concorde Értékpapír Zrt. portfóliómenedzsere.

Hiába pumpálják immár 11 éve a jegybankok a pénzt, süllyedhetnek tovább a negatív hozamok, kereshetnek akármekkora további kockázatot a befektetők, van egy határ, ami már ebben a mostani világban is megfekszi a potenciális invesztorok gyomrát. A 2019-es elsődleges részvénykibocsátási őrületben tudhattuk, hogy nem a Máltai Szeretetszolgálat keres majd befektetőtársakat, ám a WeWork esetében már a kibocsátás előtt kiboruló csontvázak száma így is meglepő.

Felgyorsult világunkban így értékelődött át a WeWork szinte az egyik napról a másikra 47 milliárd dollárról 20 milliárd dollár alá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!