Új szabványok szerint kifejlesztett textíliák, biológiailag lebomló festékanyagokat tartalmazó termékek jelentek meg a Lidl diszkontláncnál. A vállalat közleményében arról tájékoztat, hogy ezt fontos lépésként értékelik a fenntartható, körkörös gazdálkodás felé vezető úton.

A Cradle to Cradle Certified™ (C2C) arany, illetve ezüst minősítésű tanúsítványt a vállalat maga fejlesztette ki a CHT Grouppal, az EPEA GmbH-val és a Beneficial Design Institute-tal közösen. Az e szabvány szerint kifejlesztett festékanyagok biológiailag teljesen lebomlanak, és nem tartalmaznak az egészségre vagy a környezetre ártalmas összetevőket. 

A termelési folyamat hatékony és átfogó figyelemmel kísérése biztosítja az ellátási lánc teljes átláthatóságát - közli az áruházlánc.

"Élelmiszeripari vállalatként nem csak környezetünkért és a társadalomért vállalunk felelősséget, de fenntarthatóan fejlesztjük a nem-élelmiszer kategóriába tartozó választékunkat is." – emelte ki Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője. „A termékek gyártásakor az erőforrás-hatékonyság és az újrahasznosíthatóság minden szempontját független szakértők ellenőrizték a nyersanyagok hatékony felhasználásától, a vegyi anyagok használatán át egészen a tiszta víz védelméig és a megújuló energia felhasználásáig."

IllusztrációForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A fejlesztésben résztvevő Prof. Dr. Michael Braungart, a koncepció társalapítója pedig azt közölte, az újdonság követendő példává válhat mások számára is.

A cégnél elmondták azt is. ügyelnek arra, hogy az újdonságok könnyen beilleszthetőek legyenek a már meglévő gyártási folyamatokba, ezáltal támogatva, hogy más gyártók is könnyebben fejleszthessenek, gyárthassanak újrahasznosítható termékeket.