Nőtt a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele

Balaton, Tihany
Vágólapra másolva!
Szezonálisan és naptárhatással kiigazítva a külföldivendég-éjszakák száma 4,5 százalékkal csökkent, a belföldivendég-éjszakák száma 0,4 százalékkal nőtt július hónapban. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 4,7 százalékkal, 62,206 milliárd forintra, ezen belül a szállásdíjbevétel 4,5 százalékkal, 39,658 milliárd forintra emelkedett - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Júliusban a külföldi vendégek száma 2,4, a vendégéjszakáké 5,4 százalékkal csökkent. A szálláshelyekre érkezett 687 ezer vendég 1,884 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 1,5 százalékkal volt kevesebb.

A vendégszám 846 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,536 millió volt.

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma együttesen 3,2 százalékkal maradt el a tavaly júliusitól - jelentette a KSH.

A szállodák szobakihasználtsága 1,0 százalékponttal, 71,7 százalékosra csökkent volt.

A Balaton a legnépszerűbb belföldi úticélok közé tartozik Forrás: Kálló Péter / Travelo

Az év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,5 százalékkal csökkent, összesen 17,449 millió volt. A külföldi vendégek 0,6 százalékkal kevesebb, 8,606 millió, a belföldi vendégek 0,4 százalékkal kevesebb, 8,844 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal, 59,5 százalékra mérséklődött.

2019. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest,

a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,0 százalékkal több, 300 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A belföldi vendégek száma 846 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,5 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a panziókban és a kempingekben nőtt, a szállodákban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban mérséklődött. A belföldi vendégek körében a Balaton volt a legnépszerűbb régió, ahol közel háromszor annyi éjszakát töltöttek el, mint a második legkedveltebb területen, Észak-Magyarországon, írja a KSH.