A Magyar Posta tíz éven belül kétszer annyi csomagot kézbesít majd

Illusztráció
Budapest, 2016. december 13. A Magyar Posta Zrt. munkatársa viszi a nyugdíjasoknak kézbesítendő Erzsébet-utalványokat tartalmazó borítékokat és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét Budapesten 2016. december 13-án. A 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal a kormány a nyugdíjasokat támogatja. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A postai iparág jelentős változáson megy keresztül, és ezt a Magyar Postának is követnie kell - mondta Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója csütörtökön az európai egyetemes szolgáltatókat tömörítő Európai Postai Szolgáltatók Egyesülete (PostEurop) igazgatósági ülését megelőző sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Szebeny Botond, a PostEurop főtitkára kiemelte: nagy kihívást jelent az európai postáknak a 2021-ben életbe lépő európai uniós direktíva végrehajtása, amikor is a 22 euró alatti nemzetközi csomagküldemények áfa- és vámmentessége megszűnik, ennek az adminisztrációja jelentős terhet jelent majd a postáknak is.

Jean-Paul Forceville, a PostEurop igazgatóságának elnöke ismertette, hogy brüsszeli székhelyű lobbiszervezetként kiáltványt tettek közzé, amelyben az újonnan alakuló Európai Bizottság és Parlament figyelmét irányítják a postai iparág kihívásaira, köztük az egyetemes postai szolgáltatás finanszírozásának kérdésére, az elektronikus kereskedelem növekedésével járó feladatokra, a környezeti szempontok fenntartására az ENSZ vonatkozó irányelve alapján.

A Magyar Posta Zrt. munkatársa Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A PostEurop elnöke ismertette, hogy a budapesti igazgatósági ülésen felkészülnek az Egyetemes Posta Egyesület világszervezet szeptember végén Genfben tartandó rendkívüli kongresszusára, ahol többi között napirenden lesz a kérdés, hogy hogyan érinti a nemzetközi egyetemes postai szolgáltatást az amerikai posta esetleges kilépése a szervezetből, illetve

a brexit esetén hogyan lehet fenntartani a hatékony postai forgalmat, köztük a csomagküldést Nagy-Britannia és a kontinens között a fogyasztók érdekében.

Schamschula György a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyar Postánál is érvényesülnek a nemzetközi tendenciák. Csökken a levélforgalom és a pénzügyi szolgáltatásokból származó bevétel, a két terület az árbevétel kétharmadát teszi ki. Tavaly a Magyar Posta levélforgalma 572 millió darab volt, és tíz éves időtávon is évi 450 millió levéllel számol a vállalat, ami még mindig jelentős tétel. A posta modern termékekkel, például nyomkövetéssel teszi vonzóvá ezt a szolgáltatást.

Tavaly 41 millió belföldi és nemzetközi árutartalmú küldeményt továbbított a posta Magyarországon a címzetteknek, számításuk szerint tíz év alatt ez a mennyiség megduplázódik.

A növekvő forgalom kezelésére a Magyar Posta az idén elindította a logisztikai rendszereinek teljes átalakítását, ennek keretében gépesítenek, új informatikai rendszereket, megoldásokat alkalmaznak, mindezek jelentős infrastrukturális beruházásokkal járnak - fejtette ki Schamschula György.

Szebeny Botond elmondta, a digitalizáció terjedése ellenére még mindig jelentős volument képvisel az egyetemes szolgáltatás keretében végzett levélkézbesítés Európában is, az elektronikus kereskedelem bővülésében a nemzeti posták partnerként vesznek részt a csomagküldemények hatékony továbbításában.

A főtitkár ismertette, hogy a PostEurop szervezetnek 52 egyetemes postai szolgáltató tagja van, ezek a cégek 2 millió munkavállalót foglalkoztatnak, és 800 millió európai állampolgárhoz jutnak el.