Nagy menetelés előtt áll az indiai részvénypiac

2019.09.12. 20:15

Az indiai részvénypiac könnyen 10 százalékot is ralizhat a következő hat hónap során – mondják a Credit Suisse elemzői. Ez pedig igen izgalmas vételi lehetőséget jelenthet a befektetők számára, akik manapság épp erősen keresik a következő nagy sztorit.

Az indiai részvényeknek eddig nem volt túl jó évük. A legfontosabb papírok süllyedéseket mutattak, miközben a Nifty 50 index 8,71 százalékot, az S&P BSE Sensex index pedig nagyjából 7,44 százalékot esett (a szerdai zárásig) a júniusban elért csúcsokhoz képest.

Talán némi idő kell hozzá, de az indiai részvénypiac erősen fel fog pattanni – mondják a Credit Suisse elemzői. A banknál úgy számolnak, hogy a következő hat hónap távlatában könnyen elképzelhető egy 10 százalékos emelkedés a jelenlegi szintekhez képest.

India tehát jó vételi lehetőséget kínál a részvénypiacon, és a szakemberek szerint ennek fő oka az, hogy nem fenyegetik külső kockázatok az országot. Az olaj ára alacsony, ami azt jelenti, hogy a Brent típusú nemzetközi benchmark kőolaj hordónként 60 dollár körüli áron mozog. Ez elég jó hír Indiának, mivel az ország fontos nettó importőr, vagyis a gazdaságát általában is érzékenyen érinti az olajár emelkedése. Főleg, hogy India igen jelentősen támaszkodik a nyersanyagra, vagyis egy komolyabb drágulás csak még tovább növelné a folyó fizetési mérleg hiányát.

A BSE Sensex részvényindex idei alakulásaForrás: Investing.com

A Credit Suisse-nél azt is kiemelték, hogy manapság politikai kockázatok sincsenek az országban, miután Narendra Modi miniszterelnök idén megnyerte a választásokat. Mindeközben az indiai jegybank kamatcsökkentési ciklusban van, a kormány pedig fiskális élénkítéseket lengetett be.

Fontos tényező ezen kívül, hogy India egy „defenzív piacnak" számít, vagyis jelentős részben a hazai gazdasági környezet határozza meg az alakulását. Ennek eredményeként például az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus is csak mérsékelten érinti az országot – hangsúlyozta Suresh Tantia, a Credit Suisse régiós szakértője. Ez pedig annak fényében különösen felértékeli az indiai befektetési lehetőségeket, hogy számos ázsiai ország épp a kereskedelmi háború miatt küzd komoly nehézségekkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK