Az óceánokból érkezik a bankkártyák legújabb hulláma

2019.09.15. 09:34

Nemrég számoltunk be arról a bankkártyáról, amely a napi széndioxid kvótánál nem enged többet költeni az elfogadóhelyek csoportosítása alapján. Most a CPI Card Group mutatta be azt a bankkártyát „második hullám" néven, amelynek műanyag alapanyagát az óceánokból összegyűjtött műanyagszemétből gyártják.

Egyenesen a Föld egyik legnagyobb ellenségéből, az óceáni műanyagszemétből érkezik az a bankkártya, melyet a CPI Card Group, az egyik legnagyobb amerikai bankkártyagyártó cég készít.

A cég 2018 novemberi felmérése szerint a bankkártyát használó ügyfelek 96 százaléka aggódik az óceánokba került műanyaghulladék miatt, 63 százalékuk pedig „nagyon aggódik". 83 százalékuk jó ötletnek találta az óceáni műanyagszemétből készült bankkártyát, 58 százalékuk pedig még bankot is váltana ezért, feltéve, hogy ugyanazokkal a szolgáltatásokkal és díjakkal kapná az óceánból érkező plasztikot, mint a jelenlegit.

A termékről kampányvideó is készült.

A CPI becslése szerint minden egymillió ilyen bankkártya egy tonnánál több műanyag szeméttől mentesíti a világ óceánjait. A műanyag évszázadokig is elélhet az óceánban, a kis részecskék pedig még hosszabb ideig. Ha nem változnak a hulladékkezelési szokásaink, akkor a műanyaghulladék 2050-re várhatóan túlsúlyba kerül a halakhoz képest.

Az óceánba évente bejutó hulladék becsült mennyisége megegyezik egy szemeteskocsi tartalmának percenkénti óceánba dobásával. A műanyag egészben megmarad, vagy részecskékre törve az állatok szervezetébe - és ezen keresztül az emberek szervezetébe is - kerül, ezen felül szennyezi a tengervizet és károsítja az érzékeny korallzátony-rendszereket is.

A CPI olyan szervezetekkel működik együtt, amelyek elkötelezettek a műanyag hulladékok visszanyerése és annak megakadályozása érdekében, hogy bejussanak a tengeri ökoszisztémába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK