Különlegesen hosszú lejáratú, ötven, vagy akár száz éves futamidejű kötvényeket is piacra dobna az Egyesült Államok, hogy ezzel is segítsék kezelhető keretek között tartani a szövetségi kormányzat adósságát, közölte az amerikai pénzügyminiszter.

Steven Mnuchin azt mondta, ha "van kereslete", az Egyesült Államok kincstára kész 50 éves lejáratú kötvények kibocsátására, hogy ezzel is enyhítsenek valamennyit a 22 ezer milliárd dollárra rúgó szövetségi adósságon és elősegítsék az alacsony kamatráták megmaradását. A pénzügyminiszter azt is mondta, kedvező fogadtatás esetén, akár a 100 éves futamidejű kötvények is megjelenhetnek a piacon.

Steven Munchin amerikai pénzügyminiszter 50 illetve 100 éves lejáratú amerikai államkötvények kibocsátását is lehetségesnek tartjaForrás: Picture-Alliance/AFP/Kevin Dietsch

A Reuters beszámolójából kiderül, a kormány már két éve vizsgálja az úgynevezett ultra-hosszú lejáratú amerikai államkötvények kibocsátásának lehetőségeit. A leghosszabb lejáratú amerikai állampapírok jelenleg 30 évre szólnak.

A lépésnek köze lehet ahhoz, hogy Donald Trump amerikai elnök nemrégiben felszólította a szövetségi pénzügyi irányítás vezetőit, szorítsák a kamatszinteket nulla százalék alá, hogy ezzel is csökkentsék a kamatkiadások miatt az államháztartásra háruló terheket.

Ugyan a döntés csak jövő héten várható, de az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozások szerint valóban kamatcsökkentést hajt végre, az elemzők szerint negyed százalékpontos vágással.

IllusztrációForrás: AFP/Paul J. Richards

Ezt azonban árnyalja, hogy a Fed-elnök Jerome Powell és néhány más vezető szakember szerint az amerikai gazdaság még mindig meglehetősen jó formában van, annak ellenére, hogy érzékelhetők a világgazdaság lassulásának jelei, valamint az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus is érezteti hatását. A Fed eddig következetesen tartózkodott attól, hogy negatív kamatokat vezessen be, vagy a mutatót politikai nyomásra módosítsa. A negatív kamatlábaknak egyébként a pénzügyminiszter sem híve, aki szerint az alacsony ráták jót tesznek a gazdaságnak, a negatív kamatok viszont megsértik a bankszektor teljesítményét, ami nélkül elég nehéz gazdasági növekedést elérni.

A lehetséges amerikai kamatcsökkentésnek és a tervezett ultra-hosszú lejáratú kötvényeknek köze lehet ahhoz is, hogy - az Origo ebben a cikkében írta meg - az EKB a héten kamatcsökkentést és monteráris lazítást jelentett be, hogy ezzel stimulálja Európa lassuló gazdaságát. A hírek szerint Trump elnök ennek kapcsán hasonló lépést vár el, azért, hogy várakozása szerint, így őrizhesse meg az amerikai gazdaság elmúlt néhány évének kiugróan jó mutatóit.