Az amerikai költségvetési hiány idén augusztusban átlépte az ezer milliárd dolláros lélektani határt, amire hét éve nem volt példa – közölte az amerikai Pénzügyminisztérium.

A teljes amerikai költségvetési hiány 1070 milliárd dollár volt idén augusztusban, köszönhetően annak, hogy a bevételek és a kiadások közti különbség a múlt hónapban több mint 214,1 milliárd dollár volt – derül ki a Pénzügyminisztérium adataiból.

Az amerikai kormány 2012 óta nem halmozott fel ezer milliárd dollár fölötti hiányt – akkor közel 1100 milliárdos volt a deficit.

Az elnökválasztási kampányában Donald Trump egyik központi ígérete volt az adócsökkentés, amelytől azt várta, hogy élénkíteni fogja az amerikai gazdasági növekedést. Megválasztása után, 2017-ben, végre is hajtotta az adóreformokat, amelyek valóban igen erősen serkentették az amerikai gazdaságot, segítették a vállalti profitok növekedését, valamint új csúcsokra emelték a részvénypiacokat.

Évek óta nem volt ilyen magas az amerikai költségvetési hiányForrás: Picture-Alliance/AFP/Frank Duenzl

Mindazonáltal a cégeknek és a magánszemélyeknek nyújtott kedvezmények ahhoz is hozzájárultak, hogy a 2016-os 584,6 milliárd dolláros szintről a jelenlegi tartományba emelkedjen a költségvetési deficit.

Az amerikai kormányzati bevételek idei növekedése hozzávetőleg havi 280 milliárd dollár volt, azonban a kiadások havi átlagos növekedése elérte a 377 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy idén eddig havi 25 milliárd dollárral volt több a mínusz, mint 2018-van. Tavaly év végén az összesített hiány 779 milliárd dollárt tett ki.

A hiánnyal együtt pedig az amerikai nemzeti adósság is emelkedett az elmúlt években. Jelenleg 22 500 milliárd dollár a teljes adósságállomány, ami 13 százalékos emelkedés 2016 óta.

Fontos azonban, hogy a GDP-arányos deficit igen jelentősen csökkent a pénzügyi válság óta az Egyesült Államokban. Míg 2009-ben a GDP-arányos hiány 9,8 százalékon tetőzött, addig mára visszaesett 5 százalékra.