Szijjártó Péter: A magyar gazdaság növekedési üteme a leggyorsabb az Európai Unióban

SZIJJÁRTÓ Péter
Böhönye, 2019. szeptember 16. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó TBZ Táp Kft. 3,1 milliárd forintból épülő takarmánygyártó üzemének bokrétaavatóján a Somogy megyei Böhönyéhez tartozó Terebezdpusztán 2019. szeptember 16-án. MTI/KKM/Kovács Márton
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság növekedési üteme ma a legnagyobb az Európai Unióban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó TBZ Táp Kft. 3,1 milliárd forintból épülő takarmánygyártó üzemének bokrétaavatóján a Somogy megyei Böhönye-Terebezdpusztán.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter emlékeztetett rá:

Ráadásul Magyarország már csak néhány lépésre van a teljes foglalkoztatottságtól. Mindezt az ország eladósodása nélkül, sőt, az államadósság folyamatos csökkenése mellett sikerült elérni - fogalmazott.

Úgy vélte:

a fejlődés értékét növeli, hogy arra a világgazdaság "turbulens időszakában" került sor, amely óriási hatással van az olyan kicsi, nyitott gazdaságokra, mint a magyar.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a megerősödött Közép-Európai térségbe tartozó Magyarországnak megváltozott a súlya az európai gazdaságban, kulcsszerepe van az unió versenyképességének jövőbeni alakításában. Példaként hozta fel, hogy a visegrádi országok - amelyek közé Magyarország is tartozik - tavaly 74 százalékkal nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolítottak le Németországgal, mint Franciaország.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Claessens Peter, a Claessens Group egyik tulajdonosa (j2) és Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott (j3) a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó TBZ Táp Kft. 3,1 milliárd forintból épülő takarmánygyártó üzemének bokrétaavatóján a Somogy megyei Böhönyéhez tartozó Terebezdpusztán Forrás: MTI/KKM/Kkm/Kovács Márton

- hangsúlyozta. Kiemelte, a kormány elkötelezett a munkára rakódó adóterhek további csökkentésében.
A külgazdasági és külügyminiszter Somogyról elmondta, hogy

a megyében működő vállalatok az első negyedévben 20 milliárd forint új beruházást valósítottak meg, 50 százalékkal többet, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ez a duplája az országos beruházási növekedés ütemének.

Az ipari teljesítmény 4,2 százalékkal nőtt, a munkanélküliség a harmadára esett vissza a megyében, így Somogy jelentős szerepet játszott a magyar gazdaság kiváló eredményeinek elérésében.
Szijjártó Péter kitért rá: Magyarország az elmúlt években sikeres újraiparosítási politikát folytatott, ezzel együtt megmaradt a mezőgazdaság stratégiai szerepe. Az agráriumban és az élelmiszeriparban meghatározó az innováció, csak az új technológiákat kidolgozó és alkalmazó vállalatok lehetnek sikeresek.

Zsoldos Márta Piroska, Böhönye független polgármestere elmondta, Somogy területének 82 százaléka termőföld, a mezőgazdaságból több mint 50 ezren élnek. Jelezte, Böhönye területének 90 százaléka termőföld, az agráriumban 250-en dolgoznak, a mezőgazdasági vállalkozások a település legnagyobb adófizetői közé tartoznak.

Claessens Peter, a cégcsoport egyik tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy az

1,24 milliárd forint kormányzati támogatással jövő nyárra felépülő takarmánygyártó üzem kapacitása évi 100 ezer tonna lesz,

amelynek nagy részét saját állataik neveléséhez használják fel. A fejlesztéssel alkalmazottaik száma 250-ről 300-ra nő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó TBZ Táp Kft. 3,1 milliárd forintból épülő takarmánygyártó üzemének bokrétaavatóján Forrás: MTI/KKM/Kkm/Kovács Márton

Közölte, a beruházás egyedülálló Magyarországon, a technológia ugyanis lehetővé teszi a nyers kukorica feldolgozását, ezzel jelentős energiamegtakarítását érnek el, és csökken a cég ökológiai lábnyoma is.

A belga származású Claessens család negyedszázada vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét.

A család tagjai magyar állampolgárságot kaptak, cégcsoportjuk Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarhatartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel és -hízlalással, növénytermesztéssel foglalkozik.

Claessens Peter közölte, hogy több mint 2 ezer tehenük van, tejtermelésük idén 22 millió liter lesz, tenyészkoca-állományuk 8500 egyedből áll, az állatok évente 350 ezer malacot hoznak világra. Ezek felét a saját hízlaldájukban nevelik fel, a többi magyar gazdákhoz kerül. Az állatok etetéséhez szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik, és környékbeli gazdáktól vásárolják.
A cégcsoporthoz tartozó Claessens Kft., Agrár Kft. és Csicsó Pig Kft. tavaly összesen mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el, ami az idén várhatóan 13-15 milliárd forint között lesz.