Hamisítják a bankjegyet, amit a bankjegyhamisítás ellen vezetnek be

2019.09.18. 09:53

Alig maradt néhány hét a szeptember 30-ai határidőig, amikor is lejár a kenyai bankjegycserére szabott idő, melyet az ottani kormány erőltetett tempóban, mindössze néhány hónap leforgása alatt valósít meg. Az új 1000 schillinges bevezetésének az volt a célja, hogy a korszerűbb biztonsági elemeket tartalmazó bankjeggyel visszaszorítsák a már-már ipari méreteket öltő pénzhamisítási tevékenységet, így a pénzmosásnak is gátat szabva. Csakhogy alig mutatták be a bankó új változatát, abból máris rengeteg hamis került a készpénzforgalomba.

Ahogy az Origo nemrégiben megírta, október 1-ig kell lebonyolítani a kenyai 1000 schillinges bankjegyek most forgalomban lévő változatainak cseréjét az újakra. A nairobi vezetés azzal indokolta az érvényes fizetőeszköz viszonylag rövid idő alatt megvalósuló visszavonását, hogy ezzel a lépéssel tudják sikeresen felvenni a harcot a mind nagyobb mértéket öltő pénzmosás és más korrupciós jelenségek ellen. A döntést a kenyai kormány nagyon komolyan gondolja, és közölte: ha törik, ha szakad, a régi bankjegy semmiképp nem tekinthető törvényes fizetőeszköznek október 1-jét követően. Nemcsak az országban, hanem a régió más államaiban sem, ahol esetenként szintén fizettek azzal.

Június elején mutatták meg az új kenyai bankjegyeket, köztük az 1000 schillingestForrás: AFP/Simon Maina

Úgy tűnik azonban, bármennyire is fontos volt a rövid beváltási időszak a kormánynak a bankjegycserében, nem sikerült a hamisítók és a bűnözők beelőzése. Ahogy több helyi, illetve a kontinens ügyeivel foglalkozó hírportál beszámol arról, Kenyában már fel is tűntek az új 1000 schillinges hamis változatai. 

A hamis bankjegyek pedig egyáltalán nem marginális kérdéseket takarnak Kenyában. 

A szervezett bűnözői körök igen kiterjedt hálózatokon keresztül, kifinomult módszerekkel terítették a hamis bankókat eddig is, elsősorban a kiskereskedelmen keresztül. Az előállított bankók pedig egyre fejlettebbek, egyre nehezebben különböztethetők meg az eredeti címletektől. Ez különösen a boltosoknak, piaci árusoknak okozhat nehézséget, akik lényegében kiszolgáltatottak azokkal szemben, akik hamis pénzzel akarnak nekik fizetni, ahogy ezt egy hírportál munkatársainak helyszíni próbavásárlásai igazolták. De veszélyben vannak a feketepiaci üzletelők, az illegális valutázók is. Egy helyi, elektronikus fizetési rendszert üzemeltető cég vezetője megjegyzi: a hamis pénzeket gyártók megdöbbentően hamar képesek magas színvonalon leutánozni még a most bevezetés alatt álló új bankók, a korábbiaknál fejlettebb biztonsági elemeit is.

Úgy tűnik, ezzel a prognózisával nem tévedett sokat.

A hírek szerint nem sokkal bemutatásuk után, már június második felében találkozni lehetett a bankjegy hamisítványaival. Szeptember közepén pedig már arról érkeztek beszámolók, hogy érzékelhetően megnőtt az új bankók hamis változatainak száma a készpénzforgalomban, amely keresztülhúzhatja a központi bank tervét arra, hogy Kenyát megszabadítsa az illegális utánzatoktól.

A bankot egyébként azért is többen kritizálják, mert állítólag még saját munkatársait sem készítette fel maradéktalanul az új pénzek érkezésére, és a pénzügyi szektor egyéb szereplői is magukra vannak hagyatva. A lakosságot pedig a régi-új aggodalom foglalkoztatja: hogyan fogják az új 1000 schillinges hamis változatait megkülönböztetni a valódiaktól? 

A rendőrség időközben többeket letartóztatott, mert hozzájuk egy vagy több címlet hamis változatainak előállítása köthető, időnként nagy névleges értékű hamis pénz lefoglalásával egyidejűleg. 

Egyes vélekedések szerint Kenyának egyébként nem is a hamis bankjegyek ellen vívott, egyre inkább szélmalomharchoz hasonlító küzdelmét kellene vívnia, hanem más régiós országokhoz, például Ugandához hasonlóan, a digitális pénzügyi megoldások elterjesztésére kellene fókuszálnia. Ez ugyanis sokkal lassabb tempóban halad, mint ott.