Fenntarthatatlan lehet a kínai növekedés

BRIC  tourists in Shanghai China Chinese Shanghai Pudong Lujiazui Financial District high-rise skyscraper tourist tourism spring SQUARE FORMAT
Tourists visit the Bund against the skyline of the Lujiazui Financial District with the Oriental Pearl TV Tower, left tallest, the Shanghai Tower, right tallest, the Shanghai World Financial Center, second right tallest, and other high-rise buildings and skyscrapers in Pudong on a clear day in Shanghai, China, 17 May 2016.
Vágólapra másolva!
Igen komoly lefelé ható nyomással néz szembe a kínai gazdaság – mondta egy friss interjúban a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang. A kormányfő szerint a világ második legnagyobb gazdaságának nagyon nehéz lesz fenntartania az évi 6 százalékos növekedést.
Vágólapra másolva!

Nem lesz könnyű dolga Kínának, ha fenn akarja tartani a legalább 6 százalékos ütemű GDP-növekedést – mondta egy friss interjúban Li Ko-csiang, kínai miniszterelnök. A kormányfő kiemelte, igen magas bázishoz képest kell fenntartani a bővülési ütemet, és a nemzetközi környezet csak még jobban nehezíti a bővülést.

A világ második legnagyobb gazdasága igen komoly lefelé ható nyomással küzd, aminek része egyebek mellett a globális gazdasági növekedés lassulása is.

Ehhez jönnek még azok a nemzetközi gazdaságpolitikai és kereskedelmi tendenciák, amelyek szintén nem segítik a lendületes kínai növekedést – tette hozzá.

A kínai GDP egyébként 6,3 százalékkal nőtt az idei első félévben. Li hangsúlyozta, a kínai gazdaság összességében stabil volt az év első nyolc hónapjában.

Egyre nehezebb tartani a kínai növekedési célt Forrás: AFP/Liu Jin

Az elemzők szerint azonban Kína növekedése még tovább lassulhat a jelenlegi negyedévben, noha az április-június közti három hónapban elért 6,2 százalékos bővülés már közel 30 éves mélypontnak számított.

A Morgan Stanley várakozása szerint a jelenlegi tendenciák alapján az egész éves kínai növekedés 6-6,5 százalékos lehet.

Mindeközben a pekingi kormány számos különböző intézkedéssel igyekszik élénkíteni a gazdaságot. A bankok tartalékkövetelményeit például szeptemberben már a harmadik alkalommal csökkentette a vezetés, amivel nagyjából 126 milliárd dollárnyi likvid tőkét szabadítottak fel a gazdaságban. Ezzel szemben viszont számos elemző arra figyelmeztetett az elmúlt időszakban, hogy például a hitelezés élénkítése súlyos rendszerszintű kockázatokat jelent az egyébként is súlyos adósságproblémákkal küzdő Kínában.