Fenntarthatatlan lehet a kínai növekedés

2019.09.16. 21:03

Igen komoly lefelé ható nyomással néz szembe a kínai gazdaság – mondta egy friss interjúban a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang. A kormányfő szerint a világ második legnagyobb gazdaságának nagyon nehéz lesz fenntartania az évi 6 százalékos növekedést.

Nem lesz könnyű dolga Kínának, ha fenn akarja tartani a legalább 6 százalékos ütemű GDP-növekedést – mondta egy friss interjúban Li Ko-csiang, kínai miniszterelnök. A kormányfő kiemelte, igen magas bázishoz képest kell fenntartani a bővülési ütemet, és a nemzetközi környezet csak még jobban nehezíti a bővülést.

A világ második legnagyobb gazdasága igen komoly lefelé ható nyomással küzd, aminek része egyebek mellett a globális gazdasági növekedés lassulása is. Ehhez jönnek még azok a nemzetközi gazdaságpolitikai és kereskedelmi tendenciák, amelyek szintén nem segítik a lendületes kínai növekedést – tette hozzá.

A kínai GDP egyébként 6,3 százalékkal nőtt az idei első félévben. Li hangsúlyozta, a kínai gazdaság összességében stabil volt az év első nyolc hónapjában.

Egyre nehezebb tartani a kínai növekedési céltForrás: AFP/Liu Jin

Az elemzők szerint azonban Kína növekedése még tovább lassulhat a jelenlegi negyedévben, noha az április-június közti három hónapban elért 6,2 százalékos bővülés már közel 30 éves mélypontnak számított.

A Morgan Stanley várakozása szerint a jelenlegi tendenciák alapján az egész éves kínai növekedés 6-6,5 százalékos lehet.

Mindeközben a pekingi kormány számos különböző intézkedéssel igyekszik élénkíteni a gazdaságot. A bankok tartalékkövetelményeit például szeptemberben már a harmadik alkalommal csökkentette a vezetés, amivel nagyjából 126 milliárd dollárnyi likvid tőkét szabadítottak fel a gazdaságban. Ezzel szemben viszont számos elemző arra figyelmeztetett az elmúlt időszakban, hogy például a hitelezés élénkítése súlyos rendszerszintű kockázatokat jelent az egyébként is súlyos adósságproblémákkal küzdő Kínában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK