Magyarország első okos városrésze jön létre a Ligetben

liget projekt, budapest, olof palme, millenium háza
A Liget Budapest Projekt keretében megújuló Millenium Háza (volt Olof Palme Ház) a Városligetben.
Vágólapra másolva!
Magyarország egyik első okosvárosrésze jön létre 2023-ra a Liget Budapest Projekt Smart Liget koncepciójának köszönhetően, az Európában is egyedülálló megoldásoknak köszönhetően a városrész a főváros egyik legkörnyezetbarátabb, zéró emissziós helye lesz – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A jövő Városligetének okos infokommunikációs fejlesztései, a különleges megoldások energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetést tesznek lehetővé, így jelentősen mérséklődik a ligeti épületek energiafelhasználása, csökken az intézmények ökológiai lábnyoma – tette hozzá.

A Liget Budapest Projekt keretében megújuló Millenium Háza (volt Olof Palme Ház) a Városligetben. Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Smart Liget rendszerének újdonságait az Emobility Forum 2019 című országos konferencián ismertetik;

az elektromobilitás trendjeiről Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fővédnökségével a Millenáris Park Rendezvényközpontban tartják a fórumot szeptember 18-án és 19-én.

Az épületek és a park változatos digitális szolgáltatásainak összekapcsolása a 21. századi látogatói élmény mellett hatékony és fenntartható üzemeltetést és biztonságot nyújt. Mindezek mellett a park teljes autómentesítével, megújuló erőforrások alkalmazásával és a növényzet felújításával a Városliget gyakorlatilag zéró emissziós zónává válik, így a főváros egyik legkörnyezetbarátabb helye jön létre.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló Magyar Zene Háza építési területén a Városligetben. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

"2023-ig megnyílik az összes új intézmény, és teljes szépségében kész lesz a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is, így a megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz" – fogalmazott Gyorgyevics Benedek.

A Smart Liget tervezése során többek között a bécsi okosváros-fejlesztéseket vették alapul, és az ottani tapasztalatok alapján finomhangolták a városligeti megoldásokat.

A megújuló Városliget összes szolgáltatása – legyen az sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó – egy okostelefonos alkalmazáson, vagy a Liget honlapján megismerhető, gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan igénybe vehető. Példaként említette, hogy

az egész Ligetet lefedő wifi-hálózatot hoznak létre, az alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhat a Google Maps, a Waze vagy a Bubi,

így az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról. Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomást létesítenek – tette hozzá.

Illusztráció Forrás: Liget Budapest

A smart rendszer támogatja az akadálymentességet is, például a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását is segíti.

– nyilatkozta Gyorgyevics Benedek.

Gyorgyevics Benedek kiemelte: a hatékonyság növelése érdekében az épületeket egységes és integrált épületgépészeti-automatikai, biztonsági és felügyeleti rendszerrel alakítják ki, így

az épületek automatikusan mindig csak annyi energiát használnak fel, amennyi az éppen bent tartózkodó látogatók kiszolgálásához szükséges.

A Smart Liget koncepciója minden elemében összhangban van a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Smart Budapest jövőképével.