Tovább bővült a kártyás fizetések mértéke

atm bankautomata bankkártya
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Az idei második negyedévben is bővült a kártyás fizetések infrastruktúrája, valamint a kártyás fizetések mértéke – közölte a honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Vágólapra másolva!

Az első félév végén 101,6 millió fizetési számlát vezettek a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók, vagyis nincs lényeges változás az első negyedév végéhez képest.

A belföldi kibocsátású kártyák száma ugyanakkor 9,5 millióra nőtt,

ezen belül lakossági kártyából 50 ezerrel lett több. A jegybank meghatározónak nevezi az érintőkártyák 144 ezret meghaladó bővülését. Arányuk az összes fizetési kártyán belül 2019 második negyedévének végén meghaladta a 81 százalékot.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

A korábbi enyhe csökkenés után ismét nőtt a kiskereskedelmi bankkártya-elfogadók (POS terminálok) száma. 2019 első negyedévéhez képest csaknem ezer elfogadóhellyel és 3 ezer, többnyire érintéses fizetést biztosító készülékkel több állt a vásárlók rendelkezésére, számuk így meghaladta a 115 ezret, illetve a 147 ezret.

Érintéses fizetést több mint 128 ezer készülék tesz lehetővé országszerte. Szintén csökkenést követően nőtt újra az internetes elfogadóhelyek száma, 9 százalékos bővüléssel megközelítve a 13 ezret.

A tájékoztatás szerint a kártyás fizetések forgalma darabszámra 17 százalékkal, értékében 21 százalékkal nőtt. Ennél is jelentősebb mértékben, 30 százalék felett bővült a belföldi kibocsátású fizetési kártyákkal külföldön lebonyolított tranzakciók száma és értéke.

A vásárlási tranzakciók száma meghaladta a 244 milliót,

értékük az 1.850 milliárd forintot. Ebből 223 millió belföldi majdnem 1610 milliárd forintot tett ki.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

A jegybanki összesítés alapján kiemelkedő volt a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő internetes vásárlási forgalom bővülése a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva.

A belföldi tranzakcióknál darabszámra 30 százalékos, értékre 42 százalékos az emelkedés, a külföldieknél 38 és 43 százalék.

Majdnem 2 százalékkal csökkent ugyanakkor az előző negyedévben a készpénzfelvételek száma, bár az értékük 6 százalékos növekedéssel meghaladta a 2.124 milliárd forintot.

A készpénzfelvételek átlagos értéke több mint 78 ezer forint volt.

Az egyedi forintátutalások ehhez képest fordítottan alakultak, darabszámuk közel 3 százalékkal 64 millióra bővült, értékük viszont több mint 2 százalékos csökkenéssel 157 milliárd forintot ért el 2019 második negyedévében – olvasható a közleményben.