Még nagyobb minimálbér-emelés jöhet jövőre?

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok
Vágólapra másolva!
Újratárgyalhatják a 2020-ra már meghatározott minimálbéreket a szociális partnerek, amennyiben az év második felében is fennmarad a vártnál jóval nagyobb gazdasági növekedés, illetve ha az infláció a vártnál magasabb lesz. Ugyanakkor a béralkuban foglalt feltételek várhatóan csak akkor teljesülnek, ha nem előrejelezhető folyamatok is kihatnak a gazdaságra az év további részében.
Vágólapra másolva!

Érdemben befolyásolhatja

a jövő évi minimálbér bruttó 161 ezer forintban, illetve a garantált bérminimum 210.600 forintban meghatározott összegét, ha a magyar gazdaság az első félévhez hasonlóan a vártnál lényegesen jobban teljesít az év további részében is.

A Magyar Nemzet cikke kiemeli, hogy a tavaly december végén megkötött minimálbér- és bérminimumalku 2020-ra az ideihez képest további nyolc-nyolc százalékos emelést tartalmaz, illetve nyolcszázalékos bérajánlást fogalmaznak meg benne a felek. Abban az esetben viszont újratárgyalható a jövő évre meghatározott emelés, ha a 2019-es számok jelentősen eltérnek a megállapodásban foglalt makrogazdasági mutatóktól.

A bérmegállapodás 2,7 százalékos inflációval, 3,9 százalékos GDP-növekedéssel, valamint 2,9 százalékos termelékenységnövekedéssel számol idén.

Újratárgyalni akkor lehet a jövő évi összegeket, ha a végleges mutatók legalább egy százalékponttal eltérnek az előrejelzéstől, vagy a három mérőszám összesen legalább kétszázalékos eltérést mutat.

Forrás: Shutterstock

Szintén alku lehet a már megállapított kötelező legkisebb kereset, ha előreláthatóan nem teljesül 2020. júliustól a szociális hozzájárulási adó további csökkentése.

A legfrissebb előrejelzések alapján ugyan kicsi rá az esély, hogy a szakszervezetek és a munkaadók eltérjenek a 2020-as megegyezéstől, ám az első féléves, 5,1 százalékos GDP-bővülés is jóval magasabb volt a korábban előrejelzettnél.

Amennyiben az év további részében is kitart a vártnál dinamikusabb növekedés, mértéke pedig legalább 4,9 százalékos lesz 2019-hez képest, akkor újra kezdeményezhető a kötelező legkisebb keresetekről a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának összehívása. Ugyanakkor jelenleg a legoptimistább előrejelzés is legfeljebb 4,7 százalékos növekedéssel számol.