Elképesztő mennyiségű olaj, és ebből fakadó pénzügyi veszteséget kénytelen elkönyvelni naponta Nigéria, mivel az állam nem képes rendet tenni a Niger folyó deltavidékén, ott, ahol a legfontosabb olajlétesítmények működnek.

Egy helyi hírportál számol be a Shell részleges tulajdonában álló ottani leányvállalatának friss helyzetértékeléséről, miszerint Nigéria - Afrika legnagyobb olajkitermelő állama - naponta 10 ezer hordónyi olajt veszít a csővezetékeit érintő nyersolajlopások, a vandalizmus, sőt, a banditizmus miatt. A nyugat-afrikai ország olajinfrastruktúrájának nagyja a Niger folyó deltájában műkődik, itt viszont számos rendezetlen konfliktus befolyásolja a mindennapok életét és a gazdasági termelést. Az abujai kormány hatalma csak igen korlátozottan érvényesül a gyakran senkiföldjének tartott vidéken, és ahogy az Origo ebben a cikkében bemutatta, az állapotok kedveznek a tengeri kalózkodás új hullámának, a rablócsoportok formálódásának is.

A Shell most a kormány és más érdekeltek segítségét kéri, mert úgy látja, az állapotok javulás helyett további romló tendenciákat mutatnak.

A Port Harcourt finomító NigériábanForrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A vállalat szerint egyre nehezebb helyzetben vannak az ott működő olajinfrastruktúrák és üzemeltetőik, mivel egyre több támadás éri azokat. 2012-ben például 1160 illegális vételezési pontot fedeztek fel és iktattak ki a vezetékrendszeren, amelyeken engedély nélkül csapolták a szállítmányokat. 2017-ben naponta átlagosan 9.000 hordó olaj tűnt el a csövekből, ám ez a szám tavalyra már napi 11.000 hordóra emelkedett.

Ez óriási veszteség, 60 dolláros hordonkénti árral számolva naponta 600.000 dollár - közölte a társaság képviselője egy nemrégiben megrendezett szakmai konferencián.

Ez nagyjából 180 millió forint, azaz évente közel 67 milliárd.

Az állításokat Nigéria nemzeti olajvállalatának jelentése is alátámasztja, mely többségi tulajdonosa a Shell kiteremlő vállalatának. Eszerint idén júniusban májushoz képest 77 százalékkal több, az olajvezetékeket érintő rongálást, károkozást regisztráltak.

A vezetékeket pedig 106 alkalommal csapolták meg, ami majdnem a duplája a májusi 60-nak.

Kiderült az is, hogy a céghez tartozó csövekből 2018-ban mintegy 100 kilogramm, a környezetet károsító nyersolaj ömlött ki, ám ennek 90 százaléka "harmadik félnek", vagyis a normál működésbe beavatkozó rongálóknak, olajtolvajoknak volt köszönhető.

A kitermelést végző cégnél azt mondják, a Niger folyó deltájában a gazdaság számára életbe vágóan fontos eszközök találhatók, melyekben összesen 55 százalékot ér el az állami tulajdonrész aránya. A kőolajnak pedig Nigéria állami bevételeinek nagyját, devizájának 90 százalékát köszönheti. Így a létesítmények rongálása egyaránt jelent nemzetgazdasági problémát, valamint maga után von környezeti károkat is.