Kitört a káosz a szaúdiakat ért kettős támadás után

economy politics Horizontal
A Saudi Aramco car with visiting journalists is seen outside the company's Natural Gas Liquids plant in Saudi Arabia's remote Empty Quarter near the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
Egészen 20 százalék körüli emelkedést is mutatott hétfőn délelőtt az olaj ára, miután szombaton dróntámadás érte a világ legnagyobb olajfinomítóját, és ezzel hatalmas mennyiségű olajkapacitás esett ki a piacról. A sokkhatás pedig elérte a részvény- és a nemesfémpiacot is.
Vágólapra másolva!

Hétfő reggel egészen 20 százalék körüli emelkedéseket mutatott az olaj árfolyama, miután szombaton dróntámadás érte a világ legnagyobb olajcégének számító Saudi Aramco két létesítményét.

Ezzel lényegében Szaúd-Arábia olajiparának szívét találták el, aminek következtében a királyságnak a felére kellett visszavágnia a kibocsátását.

A támadást egyébként a jemeni húszi lázadók vállalták magukra.

A sokkhatás eredményeként a nemzetközi benchmarknak számító Brent olaj hordónkénti ára korábban 19 százalékos emelkedés mellett elérte a 71,95 dollárt, míg az amerikai WTI több mint 15 százalékos erősödéssel 63,34 dolláron is állt hajnalban. A pánikot követően viszont már közép-európai idő szerint hétfő délelőtt elkezdett normalizálódni az árfolyam, és 8-9 százalékos pluszban állt az olaj.

A Reuters tudósítása szerint az 1991-es öbölháború óta nem volt ekkora napon belüli drágulás az olajpiacon.

Azonnali szállításra keresnek már olajtermékeket a szaúdiak

A szaúdi állami olajvállalat kereskedőháza olajtermékeket keres azonnali szállításra a piacokon a szaúdi olajlétesítmények ellen szombaton elkövetett támadások után - értesült a Reuters hírügynökség három kereskedelmi forrásból.

A sivatagi királyság a finomított olajtermékek jelentős vásárlójává lép elő annak nyomán, hogy a Saudi Aramco két jelentős nyersolaj-feldolgozó létesítménye elleni dróntámadások következtében az olajkitermelés kevesebb mint felére esett vissza.

Az Aramco finomítási kapacitása legalább napi egymillió hordóval csökkent

- derült ki az Energy Aspect nevű független energetikai tanácsadó vállalat vasárnap közölt elemzéséből.

A Saudi Aramco kereskedőháza, az Aramco Trading Company (ATC) gázolajat akar vásárolni azonnali szállításra nevük elhallgatását kérő brókerek közlése szerint. Úgy tudni, hogy a vállalat alacsony, legfeljebb 10 ppm (milliomod rész) kéntartalmú dízelolajat keres, egyelőre nem hivatalosan, hanem puhatolódzó magánbeszélgetések keretében. Állítólag két hajónyi rakományt keres az ATC, hogy teljesíteni tudja szeptemberre és októberre vállalt kötelezettségeit.

Elszállt a szaúdi olajkapacitás fele

A támadás hatalmas csapást jelentett a szaúdi olajkitermelésre, és a királyság kibocsátásának mintegy 50 százalékát, napi 5,7 millió hordós kapacitást kellett azonnal leállítani. Globális összevetésben ez a világ teljes kapacitásának több mint 5 százalékát jelenti.

Délelőttig a szaúdi vezetés azt célozta meg, hogy már hétfőre helyreállítják a kieső kapacitás nagyjából harmadát.

A hivatalos közlések szerint a kettős támadás egyike a világ legnagyobb olajfinomítójának tartott Abkaikot érte, amely napi több mint 7 millió hordónyi olajat dolgoz fel. A másik támadás a Huraisz kormányzóságban található létesítményt találta el, amely a második legnagyobb olajmező Szaúd-Arábiában, napi 1,5 millió hordó körüli kapacitással.

Súlyos támadás érte Szaúd-Arábia két olajipari létesítményét Forrás: AFP/-

A szaúdi energiaminiszter ezzel együtt azt is jelezte, a támadások hatására a gáztermelés is a felére zuhant vissza.

A dróntámadást követően Donald Trump amerikai elnök közölte, rendelkezésre bocsátja az amerikai tartalék-kapacitásokat

abban az esetben, ha biztosítani kell a globális olajpiac ellátottságát.

Mindenkit elért a hullám

Nem csak az olaj árát érte el a piaci sokkok hulláma. A hétfői ázsiai kereskedés során a régiós olajvállalatok részvényei általánosságban is drágultak. Ausztráliában a Beach Energy 7,37 százalékot, a Santos 4,06 százalékot, míg a Woodside Petroleum 5,01 százalékot is erősödött.

Jól látható a Brent olaj árfolyamának megugrása az elmúlt időszak teljesítménye után Forrás: Investing.com

Hongkongban a kínai olajóriás Petrochina 5,69 százalékot, míg a dél-koreai S-Oil 2,31 százalékot drágul a kereskedés folyamán.

Ezzel párhuzamosan a biztonságos menedékeszköznek számító nemesfémek is drágultak hétfő délelőtt, ahogy a befektetők igyekeztek menekülni a felfordulás elől.

Az arany 0,7, míg az ezüst 1,8 százalék körüli pluszban forgott délelőtt.

Bár a délelőtti európai teljesítmények, illetve az amerikai határidős részvénypiaci jegyzések alapján nehéz megjósolni, hogy állnak majd a tőzsdék a nap végén, mindazonáltal a legnagyobb részvényindexek 1 százalék alatti mínuszokat produkáltak.

Vételi lehetőség?

Az elemzői kommentárok alapján azonban nem valószínű, hogy a mostani piaci pánik tartósan megváltoztatja majd az olaj árfolyamának irányát.

Mi több, a jelenlegi beszakadás akár kiváló vételi lehetőséget is jelenthet azoknak, akik azzal számolnak, hogy a piaci helyzet normalizálódni fog.

Erre pedig azért is van reális esély, mert a szakemberek véleménye szerint a szaúdi kapacitásokat viszonylag gyorsan helyre fogják állítani, ráadásul a Washington által bejelentett segítség is megnyugtatóan hathat.

Mindazonáltal voltak olyan elemzői vélemények is, amelyek azt hangsúlyozták, hogy a limitált hosszú távú hatások ellenére ez egy hangos ébresztő volt a befektetőknek, aminek eredményeként növekedhetnek az olajra rakódó kockázati prémiumok is.