Egyre gyengébb gazdasági adatok érkeznek Kínából

2019.09.16. 10:53

Tovább lassult a kínai gazdaság augusztusban, most az ipari termelésről érkeztek rendkívül rossz adatok, hiszen már 17 és fél éve nem volt példa ilyen alacsony növekedésről ezen a területen.

A Reuters az ipari termelés mellett a kiskereskedelem is lassult, valamint egyre kevesebb a befektető Kínában. Az országban emiatt kamatcsökkentést terveznek annak érdekében, hogy megpróbálják ismét fokozni a gazdasági aktivitást, erre pedig már három éve nem volt példa.

A világ második legnagyobb gazdasága annak ellenére sem látszik stabilizálódni, hogy az előző év óta több gazdaságélénkítő intézkedést is hozott a kormány, de a szakértők szerint ennél sokkal többre lesz szükség Peking részéről.

Az ipari termelés csupán 4,4 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, ilyen alacsony növekedésre pedig utoljára 2002 februárjában volt példa. A mostani adat jócskán alulmúlta a szakértők várakozásait is, akik 5,2 százalékos növekedésre számítottak.

illusztrációForrás: Imaginechina/Zhuang yi - Imaginechina/Zhuang Yi

Ennek javarészt az USA-val fennálló kereskedelmi háború az oka, ráadásul a legtöbb elemző szerint a helyzet nem fog egyhamar rendeződni annak ellenére sem, hogy október elején a felek ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

A kiskereskedelem is a várakozásokon alul teljesített, hiszen a 7,9 százalékos előrejelzéssel szemben csupán 7,5 százalékos volt a növekedés ezen a területen. Ennek legfőbb oka, hogy drámaian csökkentek az autóeladások az országban, ha pedig ezeket az adatokat kivesszük a képletből, akkor a növekedés 9,3 százalékos volt.

Kevés pozitívumról lehet beszámolni a kínai gazdaság friss adatai alapján, azonban az ingatlanpiac ezek közé sorolható. Az ingatlanbefektetés négyhavi csúcson van, az ingatlanértékesítés pedig az utóbbi egy évet vizsgálva most van a legmagasabb szinten.