Visszaesett a hazai ingatlanpiaci forgalom

lakás lakóhely panel panellakás lakáshitel lakás hitel
Győr, 2013. november 26. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöld Beruházási Rendszer "Klímabarát Otthon" Panel II. alprogramba tartozó Déry Tibor utcai felújítás előtt álló (b) és már felújított (j) panelházak Győrben 2013. november 26-án. Ezen a napon Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy folytatódik a panelfelújítási program, és mintegy nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. program során a következő időben. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Augusztusban is lényegesen gyengébb, az előző évhez képest 16 százalékkal kevesebb volt az ingatlanpiaci forgalom a szokásosnál, amely következtében az elmúlt négy év leggyengébb nyári időszakát zárta a piac. Az erős évkezdetnek köszönhetően azonban nem mutat nagy lemaradást az első nyolc hónap az előző évek azonos időszakához képest, a tavalyi évhez képest 15 százalékos visszaesést jelent június-augusztus időszakra.
Vágólapra másolva!

A Duna House becslése szerint az idei első nyolc hónapban 102.104 adásvétel történt, amely 3 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakától, ám erősebb, mint az azt megelőző két év. Budán az ingatlanpiaci tranzakciók 26 százaléka 900 ezer forint feletti négyzetméteráron zajlott, amely 19 százalékpontos növekedés tavaly augusztushoz képest. Itt a tranzakciók 24 százaléka így 70 millió forint feletti összegen zárult.

Pesten ennek aránya 14 százalék volt idén, amely előző évhez képest 10 százalékpontos emelkedést jelent. Budán emellé 24 százaléknyi 70 millió forint feletti ingatlanpiaci tranzakció társult.

Budán a megvásárolt ingatlanok 31 százaléka 40-60 négyzetméter közötti volt, Pesten ugyanezen arány 36 százalékot tett ki, ezzel ez a mérettartomány bizonyult ismét legkedveltebbnek.

Vidéken 300-350 ezer forint közötti négyzetméterárra lehet vásárláskor számítani, az ingatlan típusától függően. Itt a legkedveltebb lakásméret 40-80 négyzetméter között változott.

A fővárosban félmillió forint körül vannak az eladó panellakások négyzetméter árai, míg vidéken 300-350 ezer forint körül Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Budapesten viszont a legtöbb esetben bőven fél millió forint feletti négyzetméterár jellemző, a frekventált környékeken már az egymilliót közelítette az átlag.

A fővárosban a szokásostól eltérően, legtöbben nagyon jó állapotú ingatlant vásároltak.

Az értékesítési időben nem látható kiemelkedő változás, a legtöbb esetben minimális csökkenésről beszélhetünk, de a növekedés is csak néhány nap volt a nyugati megyékben és a pesti kerületekben panellakások esetében. Panellakások esetében 59-69 nappal érdemes számolni, hosszabb értékesítési idővel Budapesten célszerű kalkulálni. Ez utóbbi elmondható tégla ingatlanok esetében is, a belvárosban közel 100 napos értékesítési időt mért a Duna House augusztusban. Leggyorsabban a keleti országrészben lehet eladni mind a panel, mind a tégla otthonokat.

A panelek négyzetméterára a budai kerületekben már az 550 ezer forintot is meghaladta, amely 14 százalékos áremelkedés az egy évvel korábbi értékhez képest. Pesten az áremelkedés 6 százalék volt, ezekben a kerületekben még 500 ezer forint alatt maradt az átlag múlt hónapban.

Tégla lakások esetében közel milliós négyzetméterárat mért a Duna House augusztusban a budai és a belvárosi kerületekben egyaránt.

Pesten mérsékeltebb, 650 ezer forintos átlagos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok.

A teljes elemzés az alábbi linken érhető el.