Hova érdemes költözni Budapest környékén?

Vannak még Ingatlanok a Balaton mentén 10 millió forint alatt
Vágólapra másolva!
Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen oknál fogva a város határán kívül jobban megtalálnák otthonukat.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanpiacon folyamatos az agglomerációba ki-, és a külső kerületekből beköltözők száma.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

„Míg az árak emelkedése gyakran szorítja ki a vásárlókat a külső budapesti kerületekbe, vagy még tovább, valamelyik szomszédos településbe, gyakran a fiatal kisgyermekes párok lelkesen döntenek úgy, hogy a kertváros ideálisabb számukra.

Szerencsére az agglomeráció ugyanolyan színes, mint a fővárosi kerületek, így mindenki megtalálhatja a számára ideális települést" – jegyezte meg Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos ügyvezetője. Közleményükből kiderül: több szempontot érdemes figyelembe venni a fővárosba be- és kiköltözés előrri döntéskor is.

Távolság és közlekedés

Aki kiköltözik meg kell, hogy barátkozzon a mindennapi autózással vagy tömegközlekedéssel.

A városok, települések népszerűségét egyértelműen befolyásolja, hogy milyen messze vannak a fővárostól,

de még inkább az, hogy mennyire egyszerű és gyors bejutni valamelyik fővárosi központba.

Az autópályák sokat segítenek, egyszerűsítik a közlekedést. Az M2-es miatt egyre kedveltebb Dunakeszi, Göd és Fót, a déli szektorban pedig Érdet segíti az M6-os M7-es és a 6-os és 7-es út. Az M0-ás fejlesztése tovább könnyíti majd a közlekedést.

A vonatközlekedés is egyre jobban fejlődik Budapest környékén, az északi agglomerációt nagyban segíti majd a hamarosan forgalomba kerülő emeletes vonatok a Budapest-Szob vonalon.

A fővárostól délre, a repülőtér közelsége lehet kifejezetten vonzó, így Vecsés emiatt is közkedvelt kiköltözési célpontnak számít.

Infrastruktúra

A városok méretével együtt nőnek a helyi lehetőségek, beleértve a mindennapi bevásárláshoz szükséges boltokat, a szórakozási lehetőségeket és munkahelyeket egyaránt.

Illusztráció Forrás: Central Home

Értelemszerűen, a városi rangú településeken magasabb életszínvonal várható, tehát az északi szektorban Pilisvörösvár, Szentendre, Dunakeszi, Göd, Fót, valamint keleten Kistarcsa, Gödöllő és Pécel a népszerű.

Nyugaton és délen Vecsés, Gyál, Dunaharaszti, Szigetszentmiklós, Érd, Budaörs és Budakeszi a legnépszerűbbek.

Ezeken a településeken már a közlekedés is többségében széleskörűen kiépített, így viszonylag könnyű a fővárosba a bejutás.

Sokat számít, ha egy város rendelkezik saját kulturális háttérrel, ebben Szentendre és Gödöllő a legkiemelkedőbb.

A városok munkahely teremtő beruházásai is vonzók, az északi régióban a gödi Samsung gyár már most is mintegy 1.700 főt foglalkoztat és további bővítése várható. Vecsés és Gyál környékén a szállítmányozó és gyártó, valamint a kereskedő és logisztikai cégek telephelyei növelik a környék értékét.

Árak és háztípusok

Vidéken mindig a 100-120 négyzetméteres családi házak, ikerházak a legnépszerűbbek, valamint az 50-60 négyzetméter körüli, 2 vagy 1 plusz 2 szobás szobás lakások. Szinte minden régióban elmondható, hogy Budapesttől minél távolabb keresünk ingatlant, annál olcsóbbakat fogunk találni, noha településen belül is megfigyelhetők azok a differenciálódások, mint a fővárosban.

Az árakról átlagosan elmondható, hogy a telkek mérettől és lokációtól függően 30-50 millióért kelnek el.

A lakások szintén 30-35 millió környékén találnak gazdára, de például Érden már 25 millió környékén is keresgélhetünk.

Illusztráció Forrás: BELGA/AFP/ImageGlobe/Jonas Hamers

A családi házak és ikerházak ára ennél jóval magasabb.

Észak-Pesten nagy a szórás, 30-50 millió között lehet találni akár már újépítésű házakat, de Érden 48-60 millió, Csepel környékén 40-45 millió forint az ára ugyanezeknek a típusú ingatlanoknak.

A fővárosi agglomeráció árversenyében Szentendre az első,

a nagyjából 50-60 négyzetméteres 2 vagy 1 plusz 2 szobás lakások 30 millió környékén kelnek el, de a leválasztott sorházakért már 70-80 millió forintot is elkérnek a tulajdonosok. A legkeresettebbek itt az újépítésű, gazdaságosan fenntartható lakások, melyek ára akár a 100-150 millió forintot is elérheti.