Fontos közlekedési változás lépett életbe Ausztriában

Bird elektromos roller
SAN FRANCISCO, CA - APRIL 17: A Bird scooter sits parked on a street corner on April 17, 2018 in San Francisco, California. Three weeks after three companies started placing electric scooters on the streets for rental, San Francisco City Attorney Dennis Herrera issued cease-and-desist notice to electric scooter rental companies Bird, LimeBike and Spin. The notice comes as the San Francisco board of supervisors considers a proposed ordinance to regulate the scooters to keep people from riding them on sidewalks, parking them in the middle of sidewalks and requiring riders to wear helmets and have a drivers license. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A járdákról a kerékpárutakra száműzik az elektromos rollereket Ausztriában, miután nemrégiben az Osztrák Városok Szövetségének ajánlására, hivatalosan is módosultak a vonatkozó közlekedési szabályok - írja a Forbes.
Vágólapra másolva!

Mivel az osztrák városokban is egyre több közösségi e-roller szolgáltató lép be a piacra, az Osztrák Városok Szövetsége és az AustriaTech útmutatót dolgozott ki a települések számára, hogy mire figyeljenek a szolgáltatás engedélyezésekor. A jogi és működési keretfeltételek ismerete mellett ugyanis annak biztosítása is nagyon fontos, hogy a felhasználók megfelelő módon vegyék igénybe ezt a mobilitási formát.

Illusztráció Forrás: AFP/2018 Getty Images/Justin Sullivan

Mivel a szolgáltatás megjelenésekor a felhasználók még nem tudták, hogy pontosan hol és hogyan használhatják azt, illetve még nem voltak kidolgozva ennek jogi keretfeltételei, a városi közlekedésben hirtelen megjelent a közlekedők egy új kategóriája, akiknek saját szabályokra volt szüksége. Ezek megalkotásakor az Osztrák Városok Szövetsége a biztonságot tartotta a legfőbb szempontnak.

Így sikerült elérnie, hogy az elektromos rollereket a közlekedésben a kerékpárokkal tekintsék egyenértékűnek, amit az osztrák KRESZ 2019 júniusi módosítása is rögzít.

Ez azt jelenti, hogy elektromos rollerrel

csak a kerékpáros közlekedés számára fenntartott kerékpárúton, kerékpársávban vagy az úttesten lehet közlekedni, a járdán nem.

A városok számára kidolgozott útmutató arra is tartalmaz javaslatokat, hogy milyen eszközökkel lehet lerövidíteni a felhasználók tanulási folyamatát, illetve már bevált megoldásokat Európa más városaiból. Ezen kívül keretszerződés-minták, városok és szolgáltatók közötti akkreditációs megállapodások, megoldási javaslatok könnyítik meg a városok dolgát.

Kidolgozói szerint az útmutató egyszerre járul hozzá ahhoz, hogy a mobilitási újítások elterjedjenek, illetve a városok elérjék közlekedésfejlesztési céljaikat. Arra számítanak, hogy a közeljövőben a városok közlekedési vállalatai és a közösségi e-roller szolgáltatók között szorosabb együttműködés jön létre.