Jakarta és Bangkok a világ két leggyorsabban süllyedő városa, lakóik pedig évről-évre szembesülnek az emelkedő tengerszinttel és a sorozatos áradásokkal, főleg az esős évszakokban.

Indonézia fővárosa - amely a tengerszinthez képes alacsonyan fekszik - a történelem során gyakran esett áldozatul az áradásoknak. Legutóbb 2017-ben a város 70 százaléka került többé kevésbé víz alá. Emellett Jakartáé a világ leggyorsabban süllyedő városa cím is. A Deltares nevű holland kutatóintézet szerint az ázsiai metropolisz évente 7,5-10 centimétert süllyed.

A problémát súlyosbítják a heves esőzések, valamint a város fejletlen csatornahálózata, de a talajvíz is komoly gondokat okoz. Jakarta  már annyira komoly veszélynek van kitéve, hogy az indonéz kormány nemrég bejelentette, új fővárost építenek.

illusztrációForrás: AFP/Timur Matahari

A 10 milliós Jakarta Joko Widodo miniszterelnök szerint már nem bírja tovább a növekvő népességet, a levegő- és vízszennyezést, valamint az állandósult közlekedési dugókat és az áradásokat.

Szintén komoly gondok vannak Bangkokban is, amely mindössze 1,5 méterrel a tengerszint fölött, egy mocsaras területen épült fel. Szakértők szerint emiatt a város 40 százaléka kerülhet víz alá a következő tíz évben.

A thai főváros üzleti központját már többször öntötte el a víz, legutóbb ez 47 milliárd dolláros gazdasági kárt okozott.

Bangkokban már többször tettek kísérlet arra, hogy javítsanak a helyzeten, azonban a gyakran bizonytalan politikai környezet és a folyamatosan változó kormányzati adminisztráció miatt ezeket a terveket sohasem tudták maradéktalanul megvalósítani.