Komoly anyagi nehézségekkel nézhet szembe a japán SoftBank új befektetési alapja, mivel a legnagyobb befektetők közül kettő is úgy döntött, újraértékelik a stratégiáikat, és a korábbinál jóval kevesebb pénzt adnak az új alapba. Jelentős részben azért, mert az olyan sztárok, mint az Uber és a WeWork, kiábrándították a befektetőket.

Miközben a japán SoftBank eredeti, 100 milliárd dolláros Vision Fund nevű befektetési alapja éppen a sztárok miatt szenved, a legnagyobb befektetők elkezdhetnek kihátrálni a második körből.

Szaúd-Arábia és Abu Dhabi vagyonalapjai ugyanis a második Vision Fund alapba az eredetinél sokkal kevesebb pénzt fektetnének csak be – derül ki a Bloomberg hétfői tudósításából.

A szaúdi vagyonalap (Public Investment Fund) például az eredeti alapba 45 milliárd dollárt tett be, amivel a projekt legnagyobb finanszírozója lett. Most azonban már csak az első alapból megtermelt profitot forgatná vissza a második alapba.

Bajba kerülhet a SoftBank második víziós alapja?Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Az első Vision Fund második legnagyobb szereplője Abu Dhabi vagyonalapja, a Mubadala Investment volt 15 milliárd dollárral. Az állami befektetési vállalat azonban a Bloomberg értesülései szerint most 10 milliárd dollár alatti határon limitálná a befektetését az új alapba.

A Mubadala egyébként reagált az ügyben a Bloomberg megkeresésére. A vállalat képviselője közölte, egyelőre még nem született hivatalos döntés a részvétel lehetséges méretről. A Public Investment Fund és a SoftBank nem kommentálta az értesüléseket.

A Vision Fund problémái azonban szélesebb körben is izgalmasak, mivel a legnagyobb befektetők lehetséges visszavonulása mögött elsősorban az állhat, hogy komoly veszteséget szenvedett el az alap néhány sztárvállalat miatt.

A Uber például a jelentések szerint 600 millió dolláros bukást idézett elő, köszönhetően a társaság kiábrándító tőzsdére lépésének, majd a részvényárfolyam folyamatos csökkenésének.

Az Uber kiábrándító teljesítménye is komoly veszteségeket okozottForrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

Mindeközben egyik másik sztár, a WeWork is nagy reményekkel indult, de egyelőre nem minősül sikersztorinak. A SoftBank 10,65 milliárd dollárt fektetett cégbe, amely most attól szenved, hogy nem tudja magához vonzani a befektetőket a kezdeti nyilvános részvénykibocsátásához. A probléma pedig olyannyira súlyos, hogy egy múlt heti hír szerint a WeWork már csak 10 milliárd dolláros piaci értéken tervezi a tőzsdére lépést, ami kevesebb mint a negyede lenne a 47 milliárd dollárnak, amelyen a SoftBank januári befektetése idején a céget értékelték.

Az új fejlemények hatására tehát kimondottan érdekes lesz, hogyan reagálnak a kockázati tőkések a SoftBank új projektjére. Ebben a hónapban ugyanis a Business Insidernek még számos kockázati tőkés úgy nyilatkozott, hogy a japán óriás az Uber és a WeWork problémái ellenére is képes lesz megfelelő befektetőket találni.

A SoftBank egyébként már olyan gigászokat is meg tudott nyerni a Vision Fund második köréhez, mint az Apple és a Microsofot, vagyis bőven van remény a vállalat számára.