A sztárcégek miatt bukhat meg a nagy befektetési vízió

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Komoly anyagi nehézségekkel nézhet szembe a japán SoftBank új befektetési alapja, mivel a legnagyobb befektetők közül kettő is úgy döntött, újraértékelik a stratégiáikat, és a korábbinál jóval kevesebb pénzt adnak az új alapba. Jelentős részben azért, mert az olyan sztárok, mint az Uber és a WeWork, kiábrándították a befektetőket.
Vágólapra másolva!

Miközben a japán SoftBank eredeti, 100 milliárd dolláros Vision Fund nevű befektetési alapja éppen a sztárok miatt szenved,

a legnagyobb befektetők elkezdhetnek kihátrálni a második körből.

Szaúd-Arábia és Abu Dhabi vagyonalapjai ugyanis a második Vision Fund alapba az eredetinél sokkal kevesebb pénzt fektetnének csak be – derül ki a Bloomberg hétfői tudósításából.

A szaúdi vagyonalap (Public Investment Fund) például az eredeti alapba 45 milliárd dollárt tett be, amivel a projekt legnagyobb finanszírozója lett. Most azonban már csak az első alapból megtermelt profitot forgatná vissza a második alapba.

Bajba kerülhet a SoftBank második víziós alapja? Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Az első Vision Fund második legnagyobb szereplője Abu Dhabi vagyonalapja, a Mubadala Investment volt 15 milliárd dollárral. Az állami befektetési vállalat azonban a Bloomberg értesülései szerint most 10 milliárd dollár alatti határon limitálná a befektetését az új alapba.

A Mubadala egyébként reagált az ügyben a Bloomberg megkeresésére.

A vállalat képviselője közölte, egyelőre még nem született hivatalos döntés a részvétel lehetséges méretről.

A Public Investment Fund és a SoftBank nem kommentálta az értesüléseket.

A Vision Fund problémái azonban szélesebb körben is izgalmasak, mivel a legnagyobb befektetők lehetséges visszavonulása mögött elsősorban az állhat, hogy

komoly veszteséget szenvedett el az alap néhány sztárvállalat miatt.

A Uber például a jelentések szerint 600 millió dolláros bukást idézett elő, köszönhetően a társaság kiábrándító tőzsdére lépésének, majd a részvényárfolyam folyamatos csökkenésének.

Az Uber kiábrándító teljesítménye is komoly veszteségeket okozott Forrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

Mindeközben egyik másik sztár, a WeWork is nagy reményekkel indult, de egyelőre nem minősül sikersztorinak. A SoftBank 10,65 milliárd dollárt fektetett cégbe, amely most attól szenved, hogy nem tudja magához vonzani a befektetőket a kezdeti nyilvános részvénykibocsátásához. A probléma pedig olyannyira súlyos, hogy egy múlt heti hír szerint

a WeWork már csak 10 milliárd dolláros piaci értéken tervezi a tőzsdére lépést, ami kevesebb mint a negyede lenne a 47 milliárd dollárnak, amelyen a SoftBank januári befektetése idején a céget értékelték.

Az új fejlemények hatására tehát kimondottan érdekes lesz, hogyan reagálnak a kockázati tőkések a SoftBank új projektjére. Ebben a hónapban ugyanis a Business Insidernek még számos kockázati tőkés úgy nyilatkozott, hogy a japán óriás az Uber és a WeWork problémái ellenére is képes lesz megfelelő befektetőket találni.

A SoftBank egyébként már olyan gigászokat is meg tudott nyerni a Vision Fund második köréhez, mint az Apple és a Microsofot, vagyis bőven van remény a vállalat számára.